Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1850 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Акциите и тяхната същност.

7 септември 2012 | Автор: Андон Иванов | Публикувана в Бизнес
Според търговското право, акции са тези стойностни ценни книги, които удостоверяват, че техния притежател притежава тяхната номинална стойност, в някое акционерно дружество, катонеговият дял е равен по стойност но част, която акцията има в основния капитал. Акциите имат няколко стойности. Една от тях е номинална стойност – това е стойността, която е изписана върху нея. Друга стойност е емисионна  - тя представлява стойността за която самата акция е учредена. Последните две стойносте могат да съвпаднат.
Акциите могат да се предложат за изкупуване   или равна или по-голяма на номиналната. Акциите също така са ценни книжа, които могат да бъдат търгувани, купувани, продавани, отдаване под наем, завещавани. Човек, който става акционерен собственик в компания, която е в списъка на борсата получава определени привилигии – да гласува, да взима, участие и позиция по време на общите събрания, да изказвамнение, да закупува още акции. Заедно с това, собственикът на акции, притежава и копие на годишния финансов отчет, има право да среди дейдностите и резултатите от тях. Разделени са на няколко вида. Един от тях е обикновени акции – те не носят кой знае какви права или задължения.Потенциално могат да донесат най-много приходи, като в същия момент са и даста рискови. След като и изплатенадължима та определена част, на собствениците на облигации, след това се изплащаи дължима част на собственици на акции с привилегиил Чак след това собственикът на акциите придобива правото да гласува, да взима умастие и отношение, във връзка с всичко което се случвав живота на дружеството.
Привилегированите акции дават известни привилегии, при разпределяне напечалбата. Специфичното за тези акции, е че имат точно определена стойност, която стойност приедна евентуална ситуация на ликвидация, на собственикът на акциите ще бъде изплатена тяхната стойност, като те ще имат предимтсво пред обикновените акционери. Според търговското право - акциите още се делят на налични, безлични и се емитират в две ферми – поименни акции и на приносител. При поименните акции – тази форма идва от факта, че в Книгата на акционерите, савписани самоличността на притежателя и разбира се, издадените акции и тяхната стойност.
При акциите на приносител е точно обратното – защото акцията не е издазена и надписана на ничие име,затова нейния собственик може да я продаде или да посика нейната стойност във фирмата или – банкаталПонякога е трудно да са определи вида, стойността или цената на ценните книжа. Много са разнообразни начините за купуване и продаване на акции. Един от тях е пазарна поръчка. Това, чеброкерът трябва да купува и да продава зъз зъзможно най-добрите условия и стойности, които в момента се намират на пазара. Лимитираната поръчка се нарича, защото има лимит за броя закупениценни книжа от една стра, и от друга – на определена и предварително посочена цена. Те от своя страна се делят на валидни до отмяна, еднократни и моментални.

Няма подобни статии.

Автор: Андон Иванов

Здравейте, казвам се Андон Иванов и като почти всеки блогър и аз се занимавам основно с Блогване, Програмиране и SEO. Естествено, като всеки нормален човек обичам да гледам Филми, слушам Музика и от време на време да играя игри.

Този потребител е публикувал 110 статии.

Вашият коментар