Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1845 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

БДЖ доставя втора употреба спални вагони

27 ноември 2012 | Автор: Андон Иванов | Публикувана в Друго

Доставените втора употреба спални вагони от Германия са изрядни напълно и за безопасност всички необходими сертификати имат, за да се спазва добре всяко разписание на влаковете. Това по безспорен начин е показала проверката на возилата, която от новото ръководство на БДЖ бе назначена. Недостатъци няма по техническите елементи и системи на вагоните, които безопасността при експлоатация биха застрашили. Системите за комфорт и сигурност на пътниците – отоплителната и осветителната, по време на движение за автоматично блокиране на вратите, пожароизвестителната инсталация и др., също нормално функционират и ще се спазва БДЖ разписание. Единствените проблеми на германските вагони на неопитност се дължали на персонала с тях да работи.

Разследването за скандала с покупката на 30 спални  рециклирани вагона от швейцарската компания “Арвекс”, в чужбина вече се води. Наша следователка в Германия е командирована, за да разбере на каква стойност е продала немската железопътна компания “Дойчебан” вагоните на “Арвекс”, която на БДЖ ги изтъргувала след това.

Експертиза, по настояване на разследващите изготвена, е установила, че от договор за доставка на влаковете между “Арвекс” и БДЖ, щетата 10 милиона евро надхвърля.

Вече няколко месеца известният бизнесмен Валентин Моллов, който стои зад “Арвекс”, отказва 18 от вагоните да транспортира до България от завода в унгарския град Дунакес, където за ремонт бяха пратени от БДЖ преди повече от година.

За това, че в България не се връщат вагоните, БДЖ огромни загуби търпи от пропуснати ползи за Razpisanie.bdz.bg. Бившият шеф на дирекция “Техническо осигуряване” и комисията по обществени поръчки за БДЖ не е имал никаква представа скандално старите вагони на колко са години, заради които бе даден на съд ексдиректорът на БДЖ. В Софийския градски съд стана ясно, че се е стигнало до сделката след писмо, че се нуждаят от вагони за спазване на BDJ разписание, от дирекция “Пътни превози”. Изискването било или да се купят рециклирани вагони, или стари на БДЖ да се рециклират. Заявления са подали за участие в търга три фирми и “Арвекс” отговаряла единствено на изискванията на офертата. Александров не успя да си спомни какви точно са били те. Но ако вагоните през 1994 г. са рециклирани и през 2008 г. са доставени, са можели само една година да се използват за разписание на влаковете.

 

Подобни статии:

  1. НОВО или ВТОРА УПОТРЕБА Като всяка жена и аз съм суетна J Искам да изглеждам перфектно и в крак с последните модни тенденции. Това,...
  2. Магазин “Хубав Дом” – обзавеждане на спални и кухни Имам удовоствието да представя на Вашето внимание Магазин “Хубав Дом” в София на адрес: ул. Любляна 23. От 2001 г....
  3. HTC Desire C – част втора В продължение на предишната ни статия – HTC Desire C Тъй като Desire C е доста слаб в сравнение с...

Автор: Андон Иванов

Здравейте, казвам се Андон Иванов и като почти всеки блогър и аз се занимавам основно с Блогване, Програмиране и SEO. Естествено, като всеки нормален човек обичам да гледам Филми, слушам Музика и от време на време да играя игри.

Този потребител е публикувал 110 статии.

Вашият коментар