Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Валериан – наркотикът на котките

19 октомври 2013 | Автор: Fumi123 | Публикувана в Друго

Изследователски сведения сочат, че билката валериан съдържа опиати, които изключително силно привличат котките. В присъствието на това растение, малките животинки започват да се държат наистина странно и непонятно за околните. Какво точно се случва с организма на котките и защо по всякакъв начин те търсят контакт с растението валериан, ще разберем в следващата статия.

Наркотик ли е наистина?

Всички знаем, че валериан се използва като отпускащ седативен препарат. Той действа директно на централната нервна система на човек, като причинява лека замаяност и сънливост. Няма как тогава, този силен опиат да не повлияе и на любящите животинки. Продуктът валериан действително действа като наркотик за котките. След като веществото попадне в тялото им, там започват да бушуват определени биохимични процеси, благодарение на които организмът отделя огромно количество хормони. Малки дози валериан не вредят на котките, колкото до действието, то отшумява прекалено бързо за жалост на домашните любимци.

Как се чувстват?

Не случайно уличните котки по всякакъв начин се опитват да докопат чудодейната билка. Веществата на валериан карат животните да чувстват много силна възбуда, еуфория, а понякога лека раздразнителност и агресия. Понякога може да са леко замаяни и спокойни. Странното им поведение може да се забележи веднага – търкалят се, провисват главата си отвисоко, вдигат лапичките си, въртят се неадекванто в кръг, халюцинират и т.н. Тъй като лекарството е психически афродизиак, то може да подейства и като сексуален възбудител.

Понякога веществото валериан не действа на котките, това се случва и с цялото им потомство, но подобни случаи са много редки.

Ами после?

Щом периода на възбуда приключи, котките заспиват дълбок сън за по 3-4 часа. Някои изследователски проучвания доказват, че употребата на валериан причинява наркотичен сън при домашните любимци, а ако дозата е по-обилна, тя маже да застраши техния живот.
В много редки случаи валериан се използва с лечебни цели за котките при проблеми със сърцето или стомашно-чревния тракт.

Няма подобни статии.

Автор: Fumi123

Този потребител е публикувал 5 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар