Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1846 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Валутни курсове

7 юни 2011 | Автор: ivanov86 | Публикувана в Бизнес

В паричната област, валутни курсове (известни още като курс на чуждата валута, валутен поток, със съкращения на английски (forex rate или FX rate) между две валути (например британска лира и евро), определят колко струва една спрямо друга. Това е себестойността на валутата на една чужда държава, спрямо валутата на нашатадържава. Например, валутният курс на 91 японски йени (JPY, ¥) спрямо щатския долар (USD, $), означава, че JPY 91 имат стойност, колкото един американски долар (USD 1). Валутният пазар е един от най-мащабни пазари в света. Видно от някои данни, всеки ден се разменя стойността на приблизително 3.2 трилиона щатски долари. Спот валутният курс има отношение към настоящия курс на обмен. Форуърд валутен курс има отношение към обменния курс, съгласно който се котира и продава днес, но за доставки и изплащане на дадена по-късна дата.

 

Отклонения при валутните курсове

Пазарният основен валутен курс се променя винаги, когато стойността на която и да е от двете съставни валути се повиши или падне. Дадена валута ще клони към това да се превръща в по-ценна винаги щом търсенето е по-голямо от разполагаемия резерв. Тя ще се обезцени тогава, когато търсенето е по-малко от разполагаемия резерв/ това не е показателно, че хората не искат повече пари, това просто значи, че те желаят да запазят своето богатство в различни форми, най-вероятно в друга валута/. Увеличеното търсене на валута се основава или на повишено търсене за парични сделки или на завишенотърсене за парични спекулации. Търсенето на парични сделки е тясно обвързано с нивата на бизнес активност на държавата, с брутния вътрешен продукт (БВП), и с нивата на трудова ангажираност. Колкото повече нараства броя на безработните, толкова по-малко хората като цяло ще изразходват за продукти и услуги. Централните банки най-често имат малки проблеми при регулирането на разполагаемия паричен запас, за да се приспособят към измененията при търсенето на пари в следствие на бизнес договорите. Търсенето за парични афери е далеч по-трудно за съгласуване за централната банка, но те правят опити да направят това посредством регулиране на лихвените проценти. Един инвеститор може да реши да закупи валута, ако печалбата (която е лихвеният процент) е достатъчно голяма. Колкото по-висок е лихвеният процент в страната, толкова по-голямо е търсенето на тази валута. Предполага се, че валутните спекулации могат да попречат на реалния икономически ръст, в частност след като големите валутни спекулатори имат възможност умишлено да упражняват натиск върху валутата чрез къси продажби, за да провокират централната банка да продаде своята валута, за да я запази стабилна (когато това стане, спекулаторите имат възможността да придобият валутата обратно от банката на по-ниска цена, близка до тяхната позиция, и по този начин да направят печалба).

 

Манипулация на валутните курсове

Страните могат да извлекат полза  от интернационалната търговия, ако те манипулират цената на тяхната валута чрез нарочно поддържане на ниска стойност. Казва се, че Народна Република Китай са могли да постигнат това за един дълъг интервал от време. Все пак, в истинската световна ситуация, през 2005 година повишаването цената на юана с 22% беше последвано от 38.7% ръст на китайския внос към Америка. През 2010 година, други държави, в това число Япония и Бразилия, направиха опит да обезценят техните валути с очакването да стимулират евтин износ и да подпомогнат своите нездрави икономики. Невисокият валутен курс смъква цената на стоките на държавата за клиентите в другите страни, но увеличава цените на продуктите, главно на вносните стоки, за клиентите в манипулиращата държава.

Няма подобни статии.

Автор: ivanov86

Този потребител е публикувал 1 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар