Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Вестниците и медиите генерират реалността.

14 юни 2013 | Автор: Радио | Публикувана в Новини & Политика

Какво се получава, когато печатните издания и вестниците пускат новини изкривени през своята призма? Главният въпрос е дали новините се манипулират и до каква степен? В ерата на техническата революция всяко печатно издание има и свое огледално електронно копие. Разпространението на електронните медии в интернет е неизбежно, ако искат да се задържат в близост до по-голямата маса от обществото.

Основен лидер в обществените възгледи в днешни дни са именно вестниците, явяващи се като четвъртата власт. Понеже те са свързващата брънка между гражданското общество и управлението на държавата, като в „ръцете си държат“ много механизми, за да пречупят реалността в насока, която им е изгодна без някой да може да ги стопира.

Вестниците се опитват да формират мирогледа на гражданите чрез изграждане на нереални очаквания. Но, има моменти, когато хората не могат да усетят важната база, която да отговори на техните очаквания. Това се случва предимно, когато масмедиите се пробват да наложат определена известна фигура в обществото в различна светлина от реалната.

Естествено, когато липсват обективни данни във вестниците се създават предпоставки за оформяне на нагласи и впечатления, които изменят обществените възгледи, в съвсем друго направление.

Основната задача на медиите е да насочват вземането на конкретно становище, като сформират изградени морални устои и запазване на националните ни традиции. Възможността на печатните издания да оказват влияние върху определена прослойка от населението е, факт неоспорим отдавна ясен на властта и политиците, което е и в тяхна полза.

Размиването на реалността е много тънка почти незабележима, тя се движи между чистите и тъмни замисли на шепа хора в страната. Тя предимно е завоалирана, чрез различни механизми и лостове, които имат добра почва у нас.

Основа задача на печатните издания, вестниците и електронните масмедии е да осведомява гражданите за истинността на всичко случващо се около нас и в света, например – управлението на държавата, икономически събития и политически новини. Като важната им цел е да достигнат до обикновения човек, да изградят и съхранят моралните ни устои в различните възрастови граници. Вестниците е необходимо да служат само и изцяло на народа и да бъдат лостов механизъм, който да отстоява истината и само истината.

Именно заради това властта се възползва от медиите за изграждане и управление на точно указана от нея обществена нагласа. Това е изцяло в способностите на медиите и затова те са често купувани.

У нас българските вестници и онлайн медии смятат, че им е разрешено да внасят внушения на гражданското общество, за което те са поставени в стълбицата на властта на четвърто място.

Имащи нужните лостови механизми получени от богатия световен информационен поток медиите сами взимат решение, каква част от данните да бъдат публикуван и в каква светлина да бъде предоставен на населението. Така, че дори определен факт е истинен, той може да бъде представен като дилема или лъжа да бъде показана като пълна истина.

Вече е факт, че медиите и вестниците изкривяват обществената нагласа със силата на информационният поток, а не чрез механизмите и стиловете на изпълнителната власт. Именно това е тяхното „разковниче“ на успеха. Възможността на медиите и печатните издания да препрограмират и конструират мнението и познанието на обществото ги превръща в мощен инструмент на определена клика от хора.

Подобни статии:

  1. Медиите вчера и днес Забелязвате ли как се променя влиянието на медиите върху ежедневието ни? Помните ли, че преди години основният източник на клюки...

Автор: Радио

Този потребител е публикувал 9 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар