Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Видове жив плет, избор на растения

12 февруари 2011 | Автор: gradinastil | Публикувана в Изкуство & Забавление

Жив плет това са гъсто разположени линейни насъждения от храсти или дървета. Те имат предимно защитни и декоративни функции, и са много често използвани в озеленяването.  В практиката най –често се създават живи плетове с височина от 0,5 до 2,0 м.  В зависимост от височината си живите плетове са ниски, средни, високи и комбинирани, а според оформянето си свободно растящи и оформени.

Ниските живи плетове се поддържат с височина и ширина до 0.5 м. Използват се предимно като бордюри също за подчертаване на алеи и при отделяне на цветни фигури. За направата им най-често се използват чемшир, берберис, микрофила и дрСредните  живи плетове се оформят с височина от 0,5 до 2,0 м. Те имат широко приложение, защото са не само декоративни елементи, но и служат като огради по тази причина те са и най-често използваните. За тяхното засаждане се ползват: лигуструм, източна туя, западна туя, лъжекипарис и  др. Високите живи плетове се срещат по-рядко, това са така наречените зелени стени. Височината им обикновено е от 2,0 до 5,0 м, в зависимост от височината на дърветата, които ги изграждат. Видовете използвани за тези стени са: туя, кипарис, смърч и др. Комбинираните живи плетове представляват съчетание от ниските, средните и високите живи плетове. Свободно растящите живи плетове се създават от красиво цъфтящи храсти. Оставят се да растат свободно, като се изрязват само клонки, които са много избуяли или се отделят от общата линия на короната. Често използвани са: люляк, форзиция, керия, филаделфус, вайгела и др. С оформените живи плетове се създават строги геометрични форми. Използват се храсти и дървета, които се разклоняват гъсто, обилно се облистват и добре понасят резитбата, а след нея още повече се згъстяват. Биват едноредови, двуредови и триредови. Използват се лигуструм, тис, западна туя, източна туя и др. А за оформени цветни стени могат да се използват видове като: хибискус, японска дюля.

Живи плетове и зелени стени могат да се създават и от катерливи растения. За целта първо се изгражда опора от дървени решетки. За такива стени могат да се използват: партеноцисус, бръшлян, вистерия, текома и др.
Интересни живи плетове могат да се получат от съчетаването на различни дървесни и храстови видове с различна окраска на листата или различни красиви плодове и др.
За да имате гъст и хубав жив плет е много важно първата резитба да се извърши много ниско на около 0,10 м.от земята, но не по-рано от една година след засаждането за да се развие и укрепне кореновата система. Резитбата е и най- важното мероприятие за поддръжката на живите плетове. А основните грижи за живите плетове включват окопаване, почистване от плевели, редовно подрязване за което вече споменахме, както и премахване на застарели и засъхнали разклонения, наторяване и поливане.

Няма подобни статии.

Автор: gradinastil

Озеленяване и подръжка на градини. Производство и продажба на декоративна растителност

Този потребител е публикувал 1 статии.

Вашият коментар