Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1847 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Гранитогрес

6 май 2012 | Автор: svetlinbo | Публикувана в Друго

Това е вид плочка, която по своите технически характеристики се доближава много до естествения материал гранит – затова и се казва гранитогрес. Тази логика е по-скоро позната само на нас, защото на запад тези плочки са познати като “porcelain tiles” – буквално „порцеланови плочки”.
По същество материалът гранитогрес се прави от различни видове смоли, пясък, глина. Пресова се под много голямо налягане и след това се изпича. Резултатът е, че плочата става изключително суха, не попива почти никаква вода и става изключително здрава. Затова и повечето търговски площи ( магазини, молове и т.н. ) са с гранитогрес по подовете.
Ако направим сравнение между естествения материал гранит и плочки тип гранитогрес, може би ще се запитате защо да не сложим натуралния продукт. Десените на гранита се изчерпват до няколко вида шарки и още толкова вида цветове – това е ограничение, което плочки от вида гранитогрес просто премахват.
По отношение на обработката на повърхността на даден гранитогрес – почти не съществуват ограничения, плочата е изключително твърда и съответно може да се обработва по много различни начини. Има полиран, матиран, грапав, релефен гранитогрес – като вариациите във всеки един от тези основни видове повърхност са много.
Както може би се досещате има и много голямо разнообразие по отношение на предлаганите размери гранитогрес – твърдостта му е много голяма, също е и индеферентен към температурните разширения. Тези предпоставки му позволяват да е с много големи размери, като не е необходимо поставянето на фуги между отделните плочки гранитогрес, които да обират тези температурни разширения.
Най-често използваните размери и форми са квадратни плочки с размер 45х45 – обикновено такъв гранитогрес поставяме у дома си. Често се използват и продълговати плочки с правоъгълна форма ( например 30х60 ). Що се касае до предпочитаната повърхност – някои слагат матиран, други полиран гранитогрес – тук всичко е строго индивидуално и е свързано най-вече с личните предпочитания на отделния индивид.
Плочките тип гранитогрес са се превърнали в една неделима част от съвременното строителство и се използват както в жилищното, така и в промишленото строителство.

Подобни статии:

  1. Плочки за баня В банята, обикновено се слагат плочки от вида теракота и фаянс – това са основните видове плочки за баня, освен...
  2. Идеи за плочки за малки бани Фаянсовите плочки, които изберете за пода на банята, обуславят цялостното впечатление за обзавеждането. Предпочетените плочки биха могли да направят банята...
  3. Как да изберем подходящо лепило за плочки от естествени материали Когато започвате работа, важно е изберете правилният тип лепило за плочки. Това ще ви спести много разходи и неудобства в...
  4. Плочки за баня Вероятно Ви предстои ремонт или обзавеждане на ново жилище и обикаляте магазините за оглед и избор на керамични плочки за...

Автор: svetlinbo

Този потребител е публикувал 7 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар