Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Емотикони – какво всъщност представляват те?

20 октомври 2012 | Автор: Андон Иванов | Публикувана в Друго

Макар да не е така далеч от разговора в реално време електронната поща, тя да се жестикулира – от възможността е лишена. За решаването в интернет на този проблем така наречените емотикони се използват — последователни символи, които човешко лице напомнят. Кой обаче е нарисувал пръв очите и усмивката, в две точки превърнали се? Създател на  емотикони е съвременният фолклор – това е добре известно на всички.

Не си мислете, че са на всеобща изобретателност плод тези усмихнати емотикони, още smile наричани, от препинателни знаци съставени, от букви и  цифри и някаква емоция означаващи – нищо подобно. Усмихнатото личице всъщност автор си има. Американският художник Харви Бел е нарисувал емотикони за първи път. В 60-те години на миналия век на големите застрахователни компании в Америка процес на сливане започва, протичал болезнено и негативно влияел на сътрудниците – в утрешния ден несигурни, те по-раздразнителни станали, тъжни и разсеяни.

В Държавната взаимоспомагателна застрахователна компания настроението било същото. Управата решили да повдигнат духа на сътрудниците си и всеки път да се усмихват да ги накарат, когато с клиенти се срещат, когато телефонната слушалка вдигат или с документи работят. За да има резултат, решено било една рекламна кампания, не съвсем обикновена, да се проведе, но от ярък символ, леснозапомнящ се, имали нужда и към Харви Бел, художник-график, през декември 1963 год. застрахователите се обърнали.

Бел признал по-късно, че за не повече от 10 минути разработката завършил. За работата му 45 долара му заплатили и това е всичко, която за усмихнатото личице (емотикони), е получавал някога Бел: той дори като търговска марка да го регистрира не поискал, авторското си право не е защитил и по думите на Чарлз Бел – сина му, за това не е съжалявал никога.

Бързо хит станала усмивката и върху картички и емблеми се появила, шапки и тениски – върху всичко, което да бъде продавано можело. Само 50 милиона били към 1972 година слънчевожълтите значки с емотикони.  Естествено за някакво авторско право не се замислял никой, а на САЩ Пощенските служби марка дори отпечатали с усмихнатата физионимийка, от Бел създадена.

През 1971 година Франклин Лоуфрани, френският предприемач, в повече от 80 страни регистрирал като търговска марка усмихнатото личице. Лоуфрани твърдял, че в Париж той именно е символа през 1968 година измислил.

 

Подобни статии:

  1. Какво представляват електроуредите, наречени конвектори Конвекторите са битови електроуреди, предназначени да се грижат за нашия домашен комфорт посредством правилното контролиране на стайната температура в нашия...
  2. Какво представляват Value залозите Ако сте любител на залаганията по интернет сигурно сте чували за т.н Value залози, но замисляли ли сте се какво...
  3. Какво губим и какво печелим от онлайн търговията Въпреки, че в България онлайн пазаруването не е толкова развито, колкото в други държави, вече се броят на пръсти хората,...

Автор: Андон Иванов

Здравейте, казвам се Андон Иванов и като почти всеки блогър и аз се занимавам основно с Блогване, Програмиране и SEO. Естествено, като всеки нормален човек обичам да гледам Филми, слушам Музика и от време на време да играя игри.

Този потребител е публикувал 110 статии.

Вашият коментар