Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Етилов алкохол

8 април 2013 | Автор: Андон Иванов | Публикувана в Храни & Напитки

Етилов алкохол се произвежда  и употребява от хилядолетия. Независимо от вредните последствия и акцизите, но при ползване в ограничено количество има желаното полезно въздействие върху хората – решителността и смелостта повишава, настроението подобрява, от тъга и депресии извежда, носи бърза енергия и сгрява. Напълно обратен и често опасен ефект има в по-голямо количество. Концентрираният, с високо процентно съдържание етилов алкохол, заместител на бензина и отлично гориво. Исторически проследено, производството на етилов алкохол, в зависимост научните постижения, през три етапа преминава.
Най-древният начин, са напитки от разтвор на пчелен мед във вода, или от плодова захар – съдържащи етилов алкохол. Различни видове вина са известни и до днес, че се произвеждат така. Алкохолът от ензимите се произвежда, които са отделяни от микроорганизми, така наречените дрожди, когато се хранят със захарните водни продукти – ферментация, който е анаеробен процес, съпроводен с отделяне на СО2 изключително интензивно. Алкохолните дрожди в узрелите плодове се съдържат, но само ако е рафинирана захар изходният продукт. След ферментацията при оптимални условия, процентът етилов алкохол в изходния  продукт – мъст, шира, сироп, каша…, е до 12-13%. Дрождите измират над тази концентрация, без значение, че в разтвора още захар има в наличие. Това за пълното усвояване на захарта е от изключителна важност и съответно за получаване на желан алкохолен градус в напитките, което означава в напитката реално % чист, концентриран етилов алкохол. Ако температурата падне под 50С – ферментацията спира почти, а при температура 30–350С – става бурна и вкусовите качества на напитката влошава. При по-висока захарност на разтвора по-бавно и трудно започва ферментацията, а е невъзможна дори понякога. По–висока температура при промишлени инсталации се използва за бърза ферментация – там рандемана, вкусовите качества и градуса изкуствено се получават.

Вторият етап в развитие производството на етилов алкохол във второто хилядолетие от новата ера, на дестилация се подлагат ферментиралите течности, при която се загрява и втечнява принудително етилов алкохол, на 730С кипящ. Така всички напитки се получават у нас с над 150 алкохолно съдържание, известни под името ракия. Полученият концентриран алкохол на „стареене” подлежи, променящо вкусовите качества на напитките и създава условия за приятен и мек вкус, аромат на анасон, уиски, хвойна, пъпеши, ягоди и др.

Повече по темата: http://zaharnizavodi.com/factories/завод-за-спиртни-продукти/

 

Подобни статии:

  1. Без алкохол на борда на Aeroflot Националният превозвач на Русия забрани продажбата на алкохол на избрани полети, най-вече по дълги дестинации, в опит да прекрати грубото...
  2. Как да сложите каучукова щампа на чаша? Каучукови щампи са налични на пазара в няколко форми и размери на изработване. Щампата придава на чашата оригиналност и колоритност....

Автор: Андон Иванов

Здравейте, казвам се Андон Иванов и като почти всеки блогър и аз се занимавам основно с Блогване, Програмиране и SEO. Естествено, като всеки нормален човек обичам да гледам Филми, слушам Музика и от време на време да играя игри.

Този потребител е публикувал 110 статии.

Вашият коментар