Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1845 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Заек за домашен любимец

2 март 2012 | Автор: ellusion | Публикувана в Друго

Зайците са много сладки и това е причина повечето хора да ги обичат като домашни любимци, но те не са чак толкова лесни за отглеждане. Тези екстравагантни, домашни любимци са прекрасни спътници за хора, които имат време, да научат повече за техните нужди. Зайците имат дълга продължителност на живота – повече от 10 години.
Ето едни от най – важните съвети за тези сладки същества.
На закрито или на открито да ги гледаме?
Всеки собственик на заек трябва да знае, че най-безопасното място за живеене, е на закрито. Домашните зайци са много по-различни от дивите си роднини, те не понасят екстремните температури, особено горещите летни месеци.
Заключени или свободни да се държат?
Дали ще решите да оставите вашия заек да се разхожда свободно в дома ви или на в затворено пространство, важно е, да обезопасите всичко около тях. Едно малко зайче винаги може лесно да направи един куп неприятности в дома ви. Зайците обичат да дъвчат, уверете се, че всички електрически кабели са на безопасно място.
Ако се отглеждат в клетка тя трябва да е достатъчно голяма и да позволява достатъчно движение. Трябва да бъде минимум пет пъти размера на домашния ви любимец. Вашият заек трябва да бъде в състояние да може да се изправя на задните си крака без да удря главата си в клетката.
Ако отглеждате това интересен домашен любимец, трябва да му отделяте няколко часа всеки ден за раздвижване. Това е идеалното време, за да играете и да общувате с вашия домашен любимец.
Точно като котките, могат лесно да се научат да използват тоалетна. Поставете кутия в клетката, за насърчаване на това. Ако вашият заек обикаля свободно из всички стаи на дома ви, това трябва да сложите кутии на няколко места. Много зайци обичат да прекарват времето си като почиват в тяхната тоалетна, така че се уверете, че е достатъчно голяма .
Зайците имат сложна храносмилателна система, така че е много важно, да получават подходяща диета. Много здравословни проблеми при зайци са причинени от храни, които са несъвместими с тяхната храносмилателна физиология. Менюто на заека трябва да се състои от следните храни:
Сено. Зайците трябва да имат постоянен достъп на сено, тъй като то подпомага храносмилането им и осигурява необходимите фибри, за предотвратяване на здравословни проблеми като космените топки, диария и затлъстяване. Люцерната от друга страна, трябва да се дава на възрастните зайци в много ограничени количества, защото е с високо съдържание на протеини, калций и калории.
В допълнение към сеното, диетата на един възрастен заек трябва да се състои от листни, тъмно зелени зеленчуци като листна салата, магданоз, кантарион, зеле, цикория, глухарче и др. Разнообразието е важно, така че хранете зайчето с различни зеленчуци в даден момент.
Докато сеното и зеленчуци са в основата на здравословния начин на хранене, зайците, също се радват на лакомства. Карикатури и други измислени образи на зайци ни карат да вярваме, че морковите са основа на здравословното хранене на заека. Много зайци се радват на морковите, но те са нишестени зеленчуци и трябва да се дават пестеливо като лакомство. Други плодове които може да давате на домашни любимци са ябълки (без стъбла или семена), ягоди, круши, праскови, сливи, или пъпеш.
Зайците винаги трябва да имат достатъчно прясна вода на разположение. Не забравяйте да сменяте водата най-малко един път дневно.
Точно като котките и кучета, зайците, трябва да получат подходящи медицински грижи.
Когато мисля за добавяне на зайче към семейството си, не забравяйте, че те не са детски играчки и обикновено не са подходящи любимци за деца. Зайците са сложни същества, социално, психически и физиологически. Те изискват много специални грижи и надзор.

Няма подобни статии.

Автор: ellusion

Този потребител е публикувал 5 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар