Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1850 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Защо няма пазар за картофите от Родопите

15 април 2012 | Автор: mihluzin | Публикувана в Новини

Всички знаем за родопските картофи и всеки ги предпочита, когато е напазара.
Миналата година бе много добра за картофопроизводителите в Родопите. Изкупната цена на картофите достигна лев за килограм и това бе и причината да бъдат засени много ниви с картофи в очакване и цената да се запази същата и през тази година.
Уви, това обаче не се случи. Редица картофопроизводители от Родопите се оплакват от изключително ниските изкупни цени, като положението през март месец беше трагично. Родопчани от Неделино, Доспат, Девин, Златоград и много други населени места в Родопите бяха готови да продадат продукцията си дори и за 20 стотински за килограм, само и само да покрият част от разходите си и да избегнат положението, в което трябва да изхвърлят продукцията си, тъй като вече е негодна за употреба.
Какво обаче се случва на пазара. Всъщност цената на картофите на повечето зеленчукови борси както и на крайния пазар не е претърпяла такива големи промени, каквито се налагат на самите производители. Като изключим факта, че България прави огромен внос на евтини картофи от чужбина – забележете, дори внасяме картофи от Египет, то наиистина е странно защо предпочитаме да ядем картофи, които са пъти по назад по вкусови и други показатели отколкото родопските. За 10 – 20 ст. разлика в крайната цена потреблението на картофите от Родопите отива на минимум.
Най-големият проблем обаче е в това, че все още родните производители и в частност тези от Родопите не успяват да намерят начин и правилен подход за коопериране и създаване на крупни стопанства, които да бъдат устойчиви и конкурентноспособни на пазара. В днешната пазарна икономика това е изключително важно, жизнено необходимо за оцеляването на дребните производители, каквито са тези в Родопите.
Плюсовете на кооперирането са много. Като запонем от това, че купуването на семена, торове и прочие в големи количества ще осигури една много добра отстъпка в цената за произодителите, та чак до това, че една добре изградена кооперация може сама да си осигури добър пазар на продукцията, тъй като разполага с необходимия потенциал да излезе и да се конкурира на зеленчуковите борси, а не да чака благоволението на прекупвачите.
Това е много важно за запазване на производството на картофите от Родопите и стимулирането на картофопроизводителите, така че колкото по-бързо бъде възприето от производителите от Родопите, толкова по-добре за тях и продукцията им.

Подобни статии:

  1. Авиокомпания Norwegian Air Shuttle планира навлизане на азиатския пазар Скоро след като направи една от най-големите поръчки за самолети, правени някога в Европа, шефът на Norwegian Air Shuttle –...
  2. Парфюми – подарък, с които няма да сгрешите Когато става въпрос за купуване на подаръци, марковите парфюми са винаги най-подходящият избор, който всеки от нас може да направи....
  3. Защо слушаме радио онлайн? Някога да сте се питали защо толкова много хора слушат музика онлайн всеки ден? Нека ви разкрием тайната на онлайн...

Автор: mihluzin

Този потребител е публикувал 1 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар