Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Защо правим пожелания за рождени дни?

27 юли 2011 | Автор: Радио | Публикувана в Изкуство & Забавление

Както добре знаете нашия народ е малко консервативен, но това в никакъв случай не може да се приеме за недостатък, а напротив в него ще откриете традициите, бита и културата, които са ни оформили като нация, така са се появили и самите пожелания за рождени дни, именни дни, любовните пожелания и други пожелания за специалните поводи в нашия живот.

Нека все пак да конкретизираме малко темата и да обърнем внимание на мястото на пожеланията за рождени дни в нашия бит. Не напразно, когато двама души се срещат или разделят те си правят пожелания, било то за здраве, за късмет, за финансови благополучия и т.н. Всъщност пожеланията са едни доста специални части от нашата реч, те всъщност за кратки, но благодарение на мъдростта на народа и отделния индивид са се превърнали в удобен начин в няколко думи да кажем на ближния си колко много го обичаме и ценим. Именно тази сбитост на думите, липсата на излишни елементи и конкретиката, която целят са обособили пожеланията за рождени дни и други тържествени, а и не толкова поводи като един удобен и красив начин да изразим своите чувства.

Използването на пожелания за различни поводи датира от старата ни история, като често те са съчетания на народа мъдрост и прагматизъм. Самият оптимизъм вложен в едно пожелание за рожден ден ни провокира да възложим своите надежди в едно по-добро и по-светло бъдеще, както за нас, така и за нашите близки любими, роднини и приятели.

Благодарение на пожеланията, който българина прави на своя гост, ние сме известни и със своето несравнимо гостоприемство за разлика от по-студените западни нации. Постепенно тези пожелания са се развили и са придобили един приятен и звучен вариант, който днес познаваме и винаги ни е приятно да чуем, докато се усмихваме, изчервяваме и смеем на всеки тържествен повод, който живота ни поднася.

Пожеланията могат да бъдат лесно забелязани и в ежедневната ни реч, макар те да са използвани и в целия останал свят. Думи като „Добър ден!”, „Приятна вечер”, „Здравей/те”, като последното всъщност идва от думата здраве са всекидневен спътник в нашата социална комуникация с обществото, което ни заобикаля.

Благодарение на различните пожелания за рождени дни, пожелания за именни дни, , пожелания за Коледа, любовни и новогодишни пожелания нашия народ се стреми да подобри ежедневието на своите близки и да им покаже по-ясен и категоричен начин, че ги подкрепя в щастливите и дори в трудните моменти, който ни съпътстват по време на нашия живот.

Подобни статии:

  1. Нова Година и Коледа – зимна приказка. Този светъл и весел празник се празнува в различните страни по различен начин, но навсякъде той е обичан и очакван....

Автор: Радио

Този потребител е публикувал 9 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар