Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1850 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

За пластмасата около нас

10 октомври 2011 | Автор: Syncro | Публикувана в Друго

Да се обзаложим?

Във всеки един момент от деня ти в радиус от максимум 2 метра от теб се намира поне един пластмасов детайл. Не вярваш ли? Провери сам. Точно в този момент примерно,  до теб има около стотина пластмасови клавиша и около десетина пластмасови детайли оформящи мишката ти. И това е само началото.

Дотолкова сме свикнали с този вид материал, че не ни прави впечатление доколко той е навлязъл в живота ни. Истината е, че без пластмасата тази твоя клавиатура няма как да бъде произведена. Всъщност може. Ще бъде изработена от алуминий, защото е лек, не корозира и все още се намира като суровина на сравнително прилична цена ( справедлива спрямо качествата му). Клавиатурата ти ще бъде просто неповторима – полирана, елоксирана, оксидирана или просто прахово боядисана (за китайските модели). Варианти за уникализиране безброй, но да не забравяме най-важното – цената на клавиатурата ти ще бъде на около 50% от тази на компютъра ти.

Това се отнася за почти всички изделия от твоя бит. Питал ли си се защо? Ами защото е евтино. Стотината ти клавиша струват около 30-50 стотинки!!! (без надписа по тях). Стойността им е такава, защото технологията за производство на пластмасови изделия го позволява. Необходими са един брой шприц машина, един брой шприц форма и няколко килограма (тона) суровина (пластмаса). Шприц машината и матрицата са еднократна инвестиция. Двете в комплект могат да произведат милиони, дори милиарди пластмасови детайли. И това действие може да се повтори многократно. Някои фирми предлагат доживотна гаранция за шприц формите си. Ето защо клавиша ти струва 3-4 стотинки.

 

Няма подобни статии.

Автор: Syncro

Този потребител е публикувал 2 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар