Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1845 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Иглолистни дъски – с дъх на борова гора

31 октомври 2013 | Автор: radi_georg | Публикувана в Друго

Иглолистните дъски са една от разновидностите дървен материал, който се добива от стъблата на дървесните растения. Те са добити от различните иглолистни дървесни видове (бор, смърч, ела), най – общо се обединяват под названието чамов материал.

Иглолистни дъски се използват в строителството и мебелното производство. Доскоро предпочитан материал, поради своята здравина и дълготрайност, днес в ерата на изкуствените материали (гипсокартон, пластмаси, PVC, различни видове ламинати), дървесината като, че ли остава на второ място на пазара за строителни материали.

След като преминат първична обработка тези дъски се разделят на категории – първо и второ качество и кофражни дъски. Иглолистни дъски, първо качество, са тези без остатъчна кора и тъмно оцветяване по тях. Използват се основно в мебелното производство. Второ качество са тези иглолистни дъски с остатъци от кора и оцветени части по тях. Те директно заминават в строителството.

Кофражните иглолистни дъски по цена са сравними с дъските второ качество.
Дървеният материал, в това число дъските от иглолистна дървесина, и днес остава сравнително скъп материал. Затова и все по – широка популярност получават неговите заместители – изкуствените материали. Макар и по – скъпо, дървото и днес има своите привърженици. Със своя естествен чар, то придава уют, топлина и хармония на дома.

Имайки предвид, че по – голямата част от горите в страната са иглолистни, то съвсем логично се налага и факта, че основна част от произведения дървен материал съставляват този вид дъски. Бледожълти на цвят, те дълго запазват уханието на борова или елова гора. Затова и привържениците на естествени материали предпочитат тяхната топлина, пред студенината на изкуствените материали.

В строителството те се използват за направата на скелета и покривни конструкции. За тази цел се използват основно иглолистни дъски от второ качество. Най – качествените дъски се използват за направата на дюшемета, ламперии, первази, парапети и огради, порти, градинска мебел. Нерядко, приложение иглолистните дъски намират и в дома – маси, столове, скринове, мебели. В бита иглолистни дъски се използват и за направата на различни декоративни елементи.

Усещали ли сте аромата на свежа борова гора, окъпана от дъжда? Ако сте почитатели на природата, горещо ви препоръчвам да забравите за изкуствените материали и пренесете кътче от нея в дома си. За тази цел каква по – подходяща алтернатива от мебелите, произведени от иглолистни дъски – http://pdoykin.com/produkti.html ?

Не бива да се пренебрегва и факта, че освен със своята здравина, дървото се отличава и със своята дълготрайност. То практически не остарява. С времето мебелите, направени от иглолистни дъски просто променят цвета си като леко потъмняват. Това повишава тяхната естетическа стойност и придава особен чар на атмосферата у дома.

Подобни статии:

  1. Накратко за гранитогреса В днешно време при изграждането на един дом се търси не само функционалност, но и естетика. Плочките гранитогрес могат да...

Автор: radi_georg

Този потребител е публикувал 31 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар