Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Какво представлява дезинсекцията?

15 ноември 2013 | Автор: radi_georg | Публикувана в Друго

Дезинсекция се наричат мероприятия, свързани с унищожаването на вредни насекоми. Дезинсекция може да се извърши по чисто физически метод – чрез механично отстраняване на насекомите.

При механичната дезинсекция се използват примерно инсектицидни капани. В тях се поставя примамка, насекомите влизат през тесен лабиринт до примамката и после е невъзможно да излязат. На пазара се предлагат инсектицидни лампи – те привличат насекомите със светлината си и самата лампа е нагорещена или има нажежаема жичка, която изгаря привлечените насекоми. По аптеките се продават и т.н. инсектицидни ленти.

Дезинсекция се извършва, като насекомите, привлечени от мириса на лентата залепват за нея и умират. Използват се също устройства с ултразвук, които излъчват звук, който отпъжда насекомите, но не ги убива. Такъв метод на дезинсекция не е препоръчителен за дълго време в присъствието на хора. При химическия метод борбата с насекомите се извършва чрез препарати, специално разработени за унищожение на определен вид насекоми.

Най-древния химичен метод е димът. При изгарянето на определени растения димът дразни насекомите и ги отблъсква, но не ги убива. Обгазяване с химически вещества, смъртоносни за насекомите и безвредни за човека е друг способ за дезинсекция. Този метод е ефективен, но ефектът му е краткотраен , защото отровата му няма остатъчно действие.

За сега най-разпространеният метод за дезинсекция и най-ефективният се оказва пулверизацията или разпръскването на течни или прахообразни отрови, които отравят веднага насекомите или заразяват популацията и тя след време измира.

Биологическата дезинсекция се осъществява чрез използването на естествени врагове на даден род насекоми. Заселването на птици, които се хранят с насекоми е ефективен метод, който дава резултат при открити пространства и е решение за дълго време.

Друг ефективен метод за дезинсекция е да се заразяват насекомите със смъртоносни за тях болести. Множество фирми са се специализирали главно в химическото изтребване на вредителите. Този метод дава и най-бързи резултати. Според изискванията на РИОКОЗ (ХЕИ) много фирми са задължени да ползват услугите на професионалисти в борбата с вредители. Главно това са фирми, занимаващи се с производство, разпространение, съхранение и продажба на хранителни продукти.

На дезинсекциязадължително се подлагат болнични заведения, поликлиники, здравни пунктове, детски градини, лекарствени складове, ресторанти, обществени кухни, заведения за бързо хранене, общежития, гари, офиси и т.н.. Хлебарките са вредители, които целогодишно тормозят хората. Те пренасят болести, причиняват повреди в електроуреди, в които се заселват, затова най-честата дезинсекция е против тези насекоми.

На дезинсекция най-често се подлагат също комари, кърлежи, бълхи, мравки. Можем и сами да се опитаме да се справяме с насекомите, но е добре да извикаме фирма за дезинсекцияhttp://www.bulagrocontrol.bg/index.php/bg/%D0%A3%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8/dezinsektziya.html, като е хубаво да запазим протокола с вида на използваното средство.

Подобни статии:

  1. Какво представлява здравето Здравето представлява нивото на функционална и метаболитна ефективност на всяко живо същество. При хората, това е общото състояние на един...
  2. Какво представлява газови инжекцион? Много от Вас са се чудили какво реално представлява газовия инжекцион и как реално би могъл той да спести част...
  3. Борба с вредители Билогичната борба с вредителите – това е метод, който представлява ценна част от програмата на селското стопанство за интегрирано управление...
  4. Какво налага и какво включва един ремонт на автоклиматици Сигурно на всеки дългогодишен шофьор му се е налагало да се сблъсква с нуждата от ремонт на автоклиматици. Ремонтът на...
  5. Какво губим и какво печелим от онлайн търговията Въпреки, че в България онлайн пазаруването не е толкова развито, колкото в други държави, вече се броят на пръсти хората,...
  6. Как да си направим капан за мухи? Мухите в дома са досадно и отвратително нещо, което може да причини доста неприятности. В природата е трудно да ограничим...

Автор: radi_georg

Този потребител е публикувал 31 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар