Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Как да определите правилната порция за дете?

6 декември 2011 | Автор: Martinar | Публикувана в Храни & Напитки

Когато стане въпрос за хранене за деца, съществуват насоки за това какви трябва да са техните порциите. Децата винаги питат за по-големи порции, втора или дори трета порция храна, от тези храни, които харесват най-много. За съжаление, повечето от тези храни са храни, които са с по-високо съдържание на мазнини и захар, тъй като децата се изкушават най-вече от вкуса. За да се уверите, че Вашето дете се води от своите хранителни нужди на масата за обяд или вечеря и че те не ядат просто, защото храната е вкусна и са лакоми, е важно да се следи размера на порциите. Ето няколко инструкции за определяне на правилните порции в детската кухня:
Сложете всичко, което ще сервирате за обяд или вечеря в отделни чинии и ги сложете на масата. Това ще направи по-лесно да сервирате на детето си правилния размер порция.
• Сложете по една супена лъжица храна в чинията на детето Ви за всяка една година (не натрупвайте храната на планинка върху лъжицата). Сложете едно и също количество от всеки елемент, който се сервира за вечеря, включително от зеленчуците, плодовете, салатата, заедно с малък до среден размер парче месо.
• Сложете двойна порция в чинията на Вашето дете, ако сте сготвили ориз, супа или друго ястие, което комбинира зеленчуци и месни продукти.
• Ако сервирате нов елемент храна, който детето Ви не е пробвал преди, намалете порцията до една супена лъжица. Окуражавайте детето си да “вкусва” хранителните продукти. Винаги можете да добавите още от новата храна, ако тя им харесва.
• Ако детето Ви иска още една порция, намалете големината на порцията на половина; например 3 супени лъжици, за разлика от 6 супени лъжици за шест годишно дете.
• В зависимост от възрастта на Вашето дете, налейте им по 20-30гр. за година чаша сок или мляко, с която да придружат храненето.
• Помислете за сервирането на десерта. Най-добре е да изчакате един час или час и половина след основното хранене. Не режете и сервирайте на Вашето дете, повече от едно квадратно парче торта. Ако се сервира пудинг или желе, сложете по една супена лъжица от десерта за всяка година от живота на детето Ви.
• Половин супена лъжица масло е напълно достатъчно за две филии хляб, затова не прекалявайте когато правите сандвичи за децата си.
• Можете да закупите плодове, желе или пудинг в чаши, в опаковки от четири или шест порции. Те са идеално допълнение в детската кухня за закуска или десерт. Сервирайте само по една чаша на децата.
• Използвайте по една супена лъжица на година от възрастта на Вашето дете за зърнените закуски.
• Обърнете се към хранителната пирамида, за да се уверете, че Вашето дете е получило подходящата порция мляко, протеини, зеленчуци, хляб и плодове, от които те се нуждаят ежедневно.

Този калкулатор ще ви помогне да определите оптималния хранителен режим за дете с нормално тегло. http://calculator.danonino.bg/

Подобни статии:

  1. Топ 8 съвета как да купувате и използавте кисело мляко 1.Решете между пълномаслено, нискомаслено или обезмаслено кисело мляко: При закупуването на кисело мляко, първото решение е дали искате редовните мазнини...
  2. Батерии за лаптоп – правилната поддръжка удължава живота им Какво трябва да знае всеки, които притежава или възнамерява да си закупи лаптоп, и по специално батерия за лаптоп. Ето...
  3. Лампи за детска стая Докато обзавеждате спалнята на малкия е много възможно да започнете да се чудите , как правилно да осветите стаята, така...

Автор: Martinar

Този потребител е публикувал 9 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар