Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Как да се защитим от спам коментарите?

27 април 2012 | Автор: des1slav | Публикувана в Блог

Една от най-разпространените “BlackHat” практики за оптимизация на сайтове са спам коментарите. Нелоялни потребители използват програми, които автоматично събират големи бази данни от адреси на сайтове, създадени със Wodpress или друга подобна платформа. След това, програмата публикува коментари със линк към сайта на спамер-а и така за 1 ч. получават голямо количество линкове от авторитетни сайтове.

Макар, че повечето сайтове изискват одобрение на коментарите преди публикация. Съществуват някой, които одобряват автоматично. Ако вашият сайт изисква одобрение, преди публикуване на коментара. То със сигурност сте се сблъсквали със този проблем. Влизате във контролния панел на вашия сайт и ви чакат над 100 (понякога и много повече) коментара, които чакат одобрение. Проблемът идва от това, че ще бъде много трудно да отсеете реалните коментари от спам коментарите. Губите излишно време а ако не триете тези коментари, рано или късно споделения ви хостинг ще писне, че сте препълнили базата данни на сървъра.

Но как да се защитим от спам-а?
За да се защитиш от подобни практики е много важно да разбираш техния принцип на работа. Как работят тези програми, на какъв принцип събират информация за вашия сайт и какви средства използват за да заобиколят спам защитите.

Как работи една спам програма?
Една от най-разпространените програми за спам коментари се казва ScrapeBox. На практика, тази програма е способна да заобиколи Captcha защитата или IP филтрите на вашия уеб сайт и всичко без особени усилия от страна на потребителя. Всичко, което им е нужно са една листа със прокси адреси и услугите на някоя Decaptcher услуга. В мрежата има много такива услуги, създадени за точно такъв тип програми.

Как тези програми/ботове събират информация за нашия сайт?
Сайтове изработени на базата на WordPress са най-често атакувани от подобен тип спам ботове, всичко е заради улеснената форма за коментари и наличието на обратна връзка, чрез която спамера придобива линк към собствения си сайт. За да събере данни за вашият сайт, ботовете използват търсачките на Google, Bing или Yahoo. Много потребители оставят Footprints (отпечатъци) за тяхното присъствие и платформата на техния сайт. Един от основните отпечатъци се намира на най-долната част на вашия сайт/блог и тя е – Powered by WordPress. Намирайки тази фраза, бота вече знае за достатъчно за да ви включи във своята спам листа. Друг много често използван отпечатък е “leave Replay” (Остави коментар) или “Url:” “Website:” а понякога комбинация от всички заедно.

Да направим един тест.
Влезте в Google.com и напишете “Sciatica” “Powered by WordPress” “Leave Comment” – (напишете ги със кавичките).
Търсачката показва само резултати, които включват тези ключови думи. За ботът остава само да копира URL адресите на тези сайтове и вече има достатъчно адреси за да започне със спам коментарите. Целта на сперите е да атакуват сайтове, които са в близка нисша на тяхната и затова използват тези допълнителни ключови думи. В случая думата “Sciatica” (ишиас).

Как да се предпазим, за да не попаднем в спам листите на тези ботове?
Най-лесният начин да се предпазим от тях е да не присъстваме в резултатите по подобни, конкретни търсения. Това може да стане само ако премахнем тези отпечатъци или ги сменим със други. Ето пример: Ако държите да бъде споменато, че вашият сайт е изработен със WordPress. Просто го променете на нещо друго. Например “Developed with WordPress” (Разработено със WordPress) или някоя друга фраза, използвайте въображението си. При коментарите, нещата стоят по същия начин. Можете да смените “Leave Replay” със “Your Opinion:” или нещо друго, което ви харесва. Промяната на тези отпечатъци ще ви спести доста проблеми със почистването на спам коментари от вашия блог. Ако се интересувате от изработка на уеб сайт на базата на WordPress е препоръчително да обърнете внимание на тези “малки” детайли преди да пуснете вашия сайт, така няма да попаднете в резултатите от търсенето и проблемите със спам-а ще ви бъдат спестени (от части).

Макар, че този метод е доста ефективен. Той няма да ви спаси от всички спам ботове във мрежата. Съществуват други методи за спам. Така, че ви препоръчваме да използвате комбинация от този метод и Captcha защита. За Wodpress има много добри добавки, които вършат работа.

Няма подобни статии.

Автор: des1slav

Този потребител е публикувал 4 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар