Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1845 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Как се полага външна топлоизолация

7 юли 2012 | Автор: eSale | Публикувана в Друго

Преди да започнете да полагате топлоизолация, трябва да измиете стените, за да премахнете прах и замърсявания, които намаляват силата на залепване на изолацията.Замърсявания като масла и битум се почистват с пароструйка. Стените трябва да са напълно изсъхнали, за да се гарантира пълно залепване.
Изключително важно е основата, върху която се полага топлоизолацията, да има добра носимоспособност, да бъде с достатъчна плътност и да не съдържа вещества, които водят до редуциране на сцеплението, например смазки, прах и т.н.

За да проверите сцеплението, залепете парчета полистирен с размери 10 х 10 см на няколко места и ги отлепете ръчно 2-4 часа по-късно. Ако при отлепянето им се разруши целостта на полистирена, но не се засегне залепващия слой или основата, то адхезията е задоволителна.

Тъй като основата на сградата понася редица механични въздействия, първият ред плоскости от топлоизолацията трябва да бъдат от екструдиран полистирен, който е обработен по специален начин от едната си страна, за да задържа шпакловка.

След това се продължава с експандиран полистирен, който има същата дебелина, за да не се налага изравняване. И двата вида плоскости се лепят с полиуретанова пяна-лепило, която също е част от топлоизолацията и помага да сериозно редуциране на времето за полагане й. пяната може да се прилага при новопостроени сгради и при саниране на стари постройки.

Пяната-лепило се поставя по периферията на плоскостите, на разстояние от 2 см от ръбовете, като в средата на плоскостта също се нанася една ивица, разположена успоредно на дългите й страни. Плоскостта се залепя върху стената веднага след нанасяне на пяната, като се потупва и се притиска към стената. Имайте предвид, че повърхностите могат да бъдат подравнени до около 20 минути след залепяне.

По-голямо внимание е необходимо при залепяне на топлоизолационните плоскости около врати и прозорци. Подреждането им се прави по начин, който не позволява образуването на фуга по ръбовете, като така се избягва напукването на мазилката.

Задължително е при ръбовете на прозорците да се използват цели плоскости. Поради тази причина плоскостите се изрязват по начин, който позволява ъгълът на прозореца да влезе в отрязания ъгъл на плоскостта. Този вид сглобка се нарича пистолетна.

При полагане на плоскостите, съседните ръбове трябва да се разминават, за да не съвпадат съединителните фуги. Това важи и при полагане на плоскостите по външните и вътрешните ъгли на сградата – плоскостите се разминават, застъпвайки се на всеки ред.

Фиксирането на плочи, направени от стиропор, става с помощта на пластмасови елементи за механично закрепване и пластмасови пирони. В конструктивния слой на стената се пробиват отвори, чиято дълбочина достига 5-6 см при плътни материали или 8-9 см при материали с кухини, а дюбелите се вкарват в тези отвори.

Ако между плочите има фуги, те се запълват с тънки ивици, които са изрязани от плочите. Възможно е също и запълване със слабораздуваща се полиуретанова пяна или пък с пяната СТ 84, използвана за залепяне на плоскостите. Следва шлайфане на топлоизолационните плоскости с ренде или шкурка маламашка.
След като полиуретановата пяна стегне, плоскостите се фиксират с помощта на специални елементи за механично закрепване. Необходими са около 2 часа за стягане на пяната, но при използване на нормален лепилен разтвор, този срок е 2 денонощия.

Дюбелите се поставят в ъглите на всяка плоча, т.е. на всеки квадратен метър поставяме по 4 дюбела. След като сме фиксирали плоскостите, полагаме армирания с фибромрежа слой. Необходимо е ъглите около прозорците и вратите да се подсилят допълнително чрез поставянето на наклонени парчета мрежа от фибростъкло, като размерът им не трябва да е по-малък от 35х25 см. Така ще се избегне образуването на пукнатини.

Върху рамките на прозорците и вратите се полагат ъглови PVC профили с фибромрежа, които се поставят върху един слой лепилен разтвор, след което се шпакловат с маламашка.

След това се преминава към нанасянето на слой лепилен разтвор, като за целта се използва назъбена маламашка, чиито зъби са 10 мм. Започва се от горния край на сградата, като размерът на ивицата разтвор трябва да има ширина от приблизително 1,10 м. Имайте предвид, че бялата лепилно-шпакловаща смес има изключително висока адхезия към минерална вата, минерални основи и полистирен. Тя е много гъвкава, има висока устойчивост на неблагоприятни влияния и е паропропусклива, а за допълнителни устойчивост е подсилена с фибри.

Поставете вече нарязаната фибромрежа върху прясно нанесения лепилен разтвор и притиснете със стоманена маламашка. Мрежата трябва да бъде приблизително в средата на лепилния разтвор, а лентите мрежа трябва да се препокриват около 10 см.

След това лепилния разтвор с фибромрежата, потопена в него, се заглажда с помощта на стоманена маламашка.

Не забравяйте, че крайната дебелина на шпакловката не трябва да е по-малка от 3 мм.

Използването на лепилно-шпакловъчна смес 2 в 1 спестява извършването на една операция, а именно поставяне на грунд преди нанасяне на декоративна мазилка.

Силикатните, силиконовите, силикат-силиконовите и акрилните мазилки се предлагат като готови за употреба смеси, които трябва само да бъдат разбъркани преди употреба. Върху основата се нанася тънък слой мазилка под определен ъгъл,като се използва стоманена маламашка. Дебелината на слоя мазилка се определя от големината на зърното, затова колкото по-голямо е то, толкова по-голям е разходът на материал.

Добре е мазилките да се полагат при температура на въздуха между 5 и 25 градуса по Целзий и влажност под 80%. Имайте предвид, че основата не трябва да бъде изложена на пряка слънчева светлина.

Най-добре е полагането на мазилката и нейното структуриране да се извършва изцяло без прекъсване, от ръб до ръб.

Структурирането на мазилката се прави с пластмасова пердашка. Пердашенето е възможно единствено, докато материалът е все още влажен. Декоративният ефект на мазилката зависи от дребнозърнестата й структура. Този ефект се постига чрез кръгообразни движения.

Подобни статии:

  1. Топлоизолация и саниране са предпочитани от хората Енергийната ефективност е нещо, което модерния човек цени все повече в търсене на модерен и удобен дом за себе си...
  2. По-добра топлоизолация с екологично чисти строителни материали  Напоследък много модерно стана да се говори за екологични стоки и продукти. Разбира се, това не подмина и строителството....

Автор: eSale

eSale.bg е дигитална агенция, занимаваща се с популяризиране на бизнеса в интернет. Наши клиенти са както малки и средни компании, така и големи бизнеси. Нашата цел е да бъдем максилано ефективни. Ние вярваме, че когато носим печалба на клиентите ни, ние си гарантираме и едно силно партньорство с тях.

Този потребител е публикувал 5 статии.

Вашият коментар