Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1845 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Картини – митове и легенди

22 май 2012 | Автор: Андон Иванов | Публикувана в Изкуство & Забавление

Битува поверие сред някои хора, че в определени картини изображение или човек магическо въздействие на нейния притежател може да оказва. Като измислица звучи, но действително съществуват всъщност доста картини, които мрачна слава имат. Ето за някои от тях какво се пише и говори.

На княгиня Мария Лопухина през 1797 година нарисувал портрет руският художник Владимир Боровиковски, който доста картини е рисъвал – красива млада девойка загадъчно гледа. Скоро започнали за княгинята със здравето проблеми да се явяват след като е бил готов портретът. Лекарите страшна диагноза й поставили – белодробна туберколоза, която нелечима болест била през 18 век. Мария скоро починала. Други картини преди това не са влияли в техния дом.

Но и друга странна история е свързана с този портрет. Бащата на княгинята бил член на масонската ложа и голям поклонник на всичко мистично и в картини. Говорело се, че духа на починалата си дъщеря успял да всели на портрета в изображението и щом го види млада девойка – неизбежна смърт я чакало, за разлика от други картини. Според историите, които се разказвали за портрета на княгинята, той поне десет млади любопитни дворянки е погубил. През 1880 година за Третяковската галерия е било купено платното и за посещения изложено. От този момент за проклятието на тези картини разговорите са заглъхнали.

На много хора не е провървяло, които са позирали за картини на Иля Репин. Той към известния хирург Пирогов с молба се обърнал за няколко сеанса негов портрет да нарисува. Николай Иванович Пирогов се съгласил. Веднага след като завършен бил портретът, на следващият ден още починал хирургът.

В картини на много художници среща си дават поезията, музиката, приказността, въображението вселената докосва. Те дирят и събират безкрайно образите на бляновете си, на хората за да ги дарят, които да ги видят имат очи. Но драмата и удоволствието да го можеш всичко това в картини, малцина осенява. За хората на земята очарованието остава на странстванията им на човешката душевност из безкрая.

В платната картини връзката преминава в друго измерение между за очите ни информацията и отвъд нея онова. Като стъкълца от калейдоскоп множество асоциации на човешкия дух същината търсят. Картини с лица на деца, част от ограда, зелени клони, дъжд, отворен прозорец, рентген, светлина, жени, пейзажи по своята вътрешна логика са свързани и хармония на цветове. Въздушност, лекотата, герои пространства прекосяват с подкупващата връзка помежду, очарование на чувствеността и искреност в много картини, стопля ги магията на колорита, превръща в бленувано видение обикновеното.

 

 

Няма подобни статии.

Автор: Андон Иванов

Здравейте, казвам се Андон Иванов и като почти всеки блогър и аз се занимавам основно с Блогване, Програмиране и SEO. Естествено, като всеки нормален човек обичам да гледам Филми, слушам Музика и от време на време да играя игри.

Този потребител е публикувал 110 статии.

Вашият коментар