Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1850 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Корсети

21 юни 2012 | Автор: Андон Иванов | Публикувана в Мода

Целта за  създаване на корсети била естетическата наслада от усъвършенстването на фигурата. За по-красива се счита по-тънката талия и както днес, така и някога – много от жените се подлагали на продължителното им носене. Той пристяга здраво тялото  и намалява талията, за разлика от днешните корсети, които ги имитират, но не изпълняват същите функции на някогашните. Именно поради тази причина днес той фигурира само еротичното бельо или в празничните рокли като елемент на дизайна.

Катерина Медичи, съпруга на крал Хенри II дала идеята за създаването на корсета през 1550 година. Тя забранила сред придворните си едрите талии и ги задължила да ползват тази новост в облеклото. За особено кратко време станала популярна идеалната кралска фигура и започнали масово да се носят корсети и вече 350 години тази мода се развива, за да прави фигурата идеална. Носенето им било непрекъснато и често – мъчително, за разлика от днешните, които като естетически аксесоар се използват и изобщо не пристягат.

И за двата пола били правени корсети – не само да правят малко кръстче на едрогърда жена, но и да изправят фигурата на мъжа и да повдигнат гръдния му кош така, че по-мъжествен да изглежда. Днес бихме ги оприличили повече на надути пуяци.

Сред големите днес изкушения за лятото са бюстиета от “Прада”.  Ламета, бродерии и мъниста наслада за душата и окото обещават от Милано. Дизайнерите се връщат отново към средата на миналия век и вечния шик, от великата женственост дефиниран. Плисета, роб манта, смъкнати талии, римски сандали и други разни прелести дискредитират и елиминират за унисекс всякакви намеци. Платовете са разнообразни, дантели доминират, шифони и сатени, съчетани с напа понякога и вълна. Дългите дрехи така са измислени, че на дамите красивите крака да показват. Гримът е естествен. Във фешън средите на Милано дори леко зловеща шегичка върви, че ако наистина вървят надолу борсите, то поне елегантни и добре облечени да потъват всички.

Ярките цветове на бюстиета са си чиста проба оптимизъм, въпреки мрачните прогнози. Прозрачните материи са със същата роля.
Неслучайно “Сладост” е нарекла проекта си Миуча Прада. Посланията още веднъж огромното влияние разкриват на марката Prada върху модната индустрия и са изненадващо директни. Италианските мъже единствено в колите и жените си се кълнат. Миуча със страсти от 50-те ги изкушава, когато е залят светът за бъдещето с недвусмислена надежда.

 

Няма подобни статии.

Автор: Андон Иванов

Здравейте, казвам се Андон Иванов и като почти всеки блогър и аз се занимавам основно с Блогване, Програмиране и SEO. Естествено, като всеки нормален човек обичам да гледам Филми, слушам Музика и от време на време да играя игри.

Този потребител е публикувал 110 статии.

Вашият коментар