Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1847 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Куриери – терминология

26 май 2011 | Автор: dg_seom | Публикувана в Без категория

Фирмите за куриерски услуги използват редица термини при своята работа. В настоящата статия ще обърнем внимание на някои от тях, като разясним каква роля изпълняват те в работата на един куриер.

  • Товарителница – това е документът, който се явява основен за всеки куриер. В него се съдържа информация от рода на: съдържание на пратката (тип), такса, адреси на изпращача и получателя, застраховка, стойност, тегло и т.н. Всяка товарителница има уникален собствен номер, който помага за извършване на справки при транспортирането на пратката. Тя се явява един вид договор между куриер и клиенти за услугата, която се извършва.
  • Срок за доставка (Транзитно време) – това е времето, за което съответния куриер ще достави пратката до нейния получател. Имайте предвид, че някъде е отбелязано „Срок за доставка 1 ден”, което значи, че денят, в който пратката бива изпращана се явява нулев ден, а деня, в който тя ще бъде доставена е следващият работен ден. Имайте предвид и официалните празници в съответните държави при използването на куриери за международни куриерски услуги. Те също не се броят за работни дни и доставката на вашата пратка може да закъснее непредвидено, ако не сте отчели този факт.
  • Платимо тегло – това е т.н обемно тегло на една пратка, което е в повечето случай различно от истинското й тегло. Този термин се използва най-често при използване на международни куриерски услуги, и то в случаите, когато става дума за пратка с по-голям обем и по-ниско тегло. Например, ако изпратите кашон с дрехи размери 30смх30смх50см, то е нужно да умножите стойностите – 45 000. Тази цифра се дели на 6 000 и така се получава обемното или платимото тегло, за което ще бъдете таксувани от куриера – 7,5 килограма.
  • При международни куриерски услуги се използват и зони с държави, като най-често те са определени в отделен клас в зависимост от степента на трудност при доставка, респективно инфраструктурните особености или различни форсмажорни обстоятелства. Колкото по-трудна е доставката на определена пратка от дадена куриерска фирма в определена държава, толкова по-скъпо ще ви струва тя. Най-често държавите се делят посредством латински букви A, B, C и т.н. или с арабски цифри 1,2,3 и т.н.
  • Тип на съдържанието на една пратка – определя дали тя съдържа документи или стоки, които да бъдат доставени от съответната куриерска фирма.

Има още неща в терминологията на фирмите предлагащи куриери за доставка на пратки, но в общи линии споменахме по-основните от тях. Надяваме се статията за терминологията на куриерите да ви е била полезна и да сте научили нещо ново, което да ви помогне да се възползвате максимално адекватно от техните услуги.

Ако се колебаете кой да бъде вашия куриер, то обърнете се към Ин Тайм ООД, една фирма с доказано име на пазара на вътрешни и международни куриерски услуги.

Няма подобни статии.

Автор: dg_seom

Здравейте казвам се Димитър Георгиев. Професионален копирайтър съм. Ангажиментите ми са свързани с някои от най-известните SEO оптимизатори в България. Имам и собствена директория за статии Article-bg.eu,като можете да се свържете с мен през нейната форма за контакт.

Този потребител е публикувал 47 статии.

Вашият коментар