Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1850 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Марципанът – да си спомним детството

7 юли 2015 | Автор: ganbox | Публикувана в Храни & Напитки

Със сигурност, когато чуем „марципан” потъваме в миналото, в детството, в което четяхме приказки, играехме навън с приятели и ядяхме сладко до припадък. Сега, обаче, не е така. Сега, може би, има хора, които не знаят какво е марципан, свързват го с разни сладкиши, но същността му им убягва. Освен това, у някои се е зародило погрешното схващане, че това лакомство наподобява шоколад, но е по-евтино и не толкова вкусно.

За да се отърсите от тези заблуждения, решихме да изясним въпроса с марципана, който често се оказва в основата на много рецепти както в нашето, така и в международното сладкарство.

Марципанът представлява комбинация от пудра захар и настъргани прахообразни бадеми. От сместа на тези продукти се получава еластична паста, която сама по себе си се слепва идеално и позволява извайването на разни форми, и няма нужда от допълнителни съставки.

По принцип, на съвременния пазар може да намерите и имитация на продукта, затова трябва да бъдете внимателни. Истинската бадемова паста вече се предлага и на родния пазар. За нейна родина се смятат държавите от Ориента. Съставена е от захар, горчиви и сладки бадеми, а в някои случаи и розова вода. Може да се консумира директно или да намери приложение в кулинарията и особено в европейското сладкарство. Интересен факт е, че заради своите гъвкавост и еластичност, бадемовата паста е изключително подходяща за моделиране и създаване на разни фигури, които радват най-вече децата. Майстори-сладкари са се специализирали в изработването на цветя, животни, плодове, човечета и всякакви фигурки от марципан, много подходящи за украса на пасти, торти и всякакви други сладкиши.

Важно предимство на марципана е, че към него могат спокойно да се прибавят безвредни оцветители и бои, и да направят фигурите още по-интересни, вдъхновяващи и реалистични. Един майстор, а и всеки, който се интересува по-подробно от сладкарство би могъл да създаде един невероятен шедьовър, с възможност за украсяване и със захарна, лимонова и шоколадова глазура.

Сред основните значения на марципана е приложението му в приготвянето на торти. Освен че се съчетава перфектно с шоколад, кулинарите, които обичат да експериментират и да си „играят” повече време, биха могли да разточат кора, с която да покрият целия сладкиш.

Не на последно място, бадемовата паста се използва като пълнеж за редица шоколадови бонбони и шоколади.

Марципанът е сред вълшебно-вкусните кулинарни продукти, които галят небцето и вкусовите рецептори. Освен това, както вече споменахме, той би могъл да предизвика и носталгия у онези, за които преди време е бил ежедневие. Една от храните, с които се създават умопомрачителни картини и които често се чудиш дали да изядеш, или просто да наблюдаваш.

Няма подобни статии.

Автор: ganbox

Главен SEO консултант във фирмата за SEO услуги Ganbox - лесно откриване на вашия бизнес сайт в Google.

Този потребител е публикувал 108 статии.

Вашият коментар