Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Монмартр, хълмът на поезията

13 януари 2011 | Автор: tomaszkaminski87 | Публикувана в Почивки

Париж е град, в който изкуствата се пресичат и си взаимодействат по хиляди различни начини. Едно от чудесата, създадени от този водовъртеж от страст и меланхолия, цвят и аромат, е Монмартр – хълмът, който допреди век е бил просто малко селце извън пределите на космополитния град.

Известен с ателиетата на известни художници и нощните си клубове, Монмартр привлича също толкова туристи, колкото и Лувъра. Възможността да пиете ликьор или вино в компанията на парижките бохеми не е за подценяване. Още повече, че заведенията на хълма се славят с прочутите си посетители от 19 век, които отивали там, за да повикат музата с чаша от „Зелената фея” – абсентът.

Прочутите художници избирали Монмартр за ателиетата си заради особения дух на мястото. Той е смесица от ненаситни нощни забавления, дъждовна меланхолия, любов, заплащана с обещания за успех, и артистична запуснатост. Сред великите творци, рисували там са Реноар, Моне, Ван Гог и Пикасо, а „Прокълнатите поети” възпяват мястото в стиховете си. Духът в известните кабарета Мулен Руж и Мулен де ла Галет пазят духа на отминалите епохи на насладата от красотата.

На върха на Монмартр се намира базиликата Сакре Кьор - исторически паметник, съхранил в себе си кървави спомени и слънчеви дни. От терасата се открива невероятна гледка към Париж, а органът, озвучаващ величествената сграда е един от най-големите и най-изящните във Франция.

До Париж летете удобно с Air France, а в самия град се възползвайте от метрото, автобус или „Монмартробус” – за туристически обиколки. На Монмартр имате възможността да създадете свои картини и поезия – пък дори и само във въображението си.

Няма подобни статии.

Автор: tomaszkaminski87

Този потребител е публикувал 32 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар