Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1845 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Мотивационно писмо – пример

21 юли 2012 | Автор: tedolina | Публикувана в Бизнес

Харесали сте позиция, а в изискванията за кандидатстване пише, че е необходимо, освен CV-то, да подготвите и мотивационно писмо. Чувствате се неуверени, не знаете от къде да започнете и се чудите за какво им е на потенциалните ви бъдещи работодатели да се мотивирате допълнително. Предлагам ви няколко лесни стъпки, с които писането на мотивационно писмо няма да е толкова предизвикателно.

Направете мотивационното писмо специално за компанията и позицията
Шаблоните правят най-лошо впечатление на хората, които пресяват документи. Не си и помисляйте да използвате шаблонни мотивационни писма, които сте свалили от Интернет. Дори не вмъквайте шаблонни изречения. Това е най-прекия път на документите ви за кандидатстване към кошчето за боклук. Отнасяйте се с внимание и уважение към позицията и компанията, за която кандидатствате, така ще си гарантирате, че ще се отнесат с уважение и към вашата кандидатура, дори и да преценят, че не сте достатъчно подходящи и не ви поканят на лична среща.

Помислете защо вие сте най-подходящ(а) за позицията
Разгледайте внимателно изискванията описани в обявата за работа и помислете коя сфера от работния ви опит ще ви помогне да се справите с тях. Помислете и за личните си качества, например ако кандидатствате за позиция в отдел Продажби, това че сте активна, екстровертна личност със сигурност ще е във ваш плюс.

Фокусирайте се върху силните си страни
В обявата за работа е описано какво се очаква от бъдещия служител, който ще заеме позицията. Помислете върху това как вашите силни страни отговарят на описаните задължения. Например, ако в задълженията влиза подготовка на отчети в Excel, а за вас Excel е като прочетена книга, е важно да го отбележите в мотивационното писмо, особено ако не се е налагало да ползвате Excel на някоя от последните си професионални поприща и няма да имате повод да го вмъкнете в последваща лична среща.

Вмъкнете нещо специфично за вас
С какво се отличавате от другите кандидати? Карате ролкови кънки? Били сте шампиони по плуване в училище? Имате невероятен усет към хората и можете да се сприятелите с всеки в първите 15 минути? Ако нещо от вашите необикновени качества може да ви помогне да се справите добре на позицията, за която кандидатствате, опишете го, опишете и начина, по който смятате, че точно това качество би ви било полезно.

Не си измисляйте
Бъдете искрени. Ако нямате необходимия професионален опит, по-добре го напишете и добавете, че за сметка на това имате огромни количества ентусиазъм и енергия. Работодателят така или иначе ще разбере, дали по време на събеседването, или след като вече ви е наел на работа и тогава последствията няма да са приятни за никого.

Ако писането на мотивационно писмо и описанието на качествата ви не са ви силна страна и имате нужда от професионален консултант за търсещи работа, не се колебайте да ме потърсите. С радост ще се срещна с вас и ще ви помогна да подготвите печеливши документи за кандидатстване за работа.

Подобни статии:

  1. 7 стъпки за по-добро мотивационно писмо При търсене на работа в чужбина, или в България, когото кандидатствате за някоя позиция Вие най вероятно подавате и мотивационно...

Автор: tedolina

Този потребител е публикувал 9 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар