Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1850 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

На мряна по течението

29 май 2012 | Автор: seolet | Публикувана в Хоби

Няколко седмици преди да настъпи забраната за риболов на сладководни риби, аз и мой приятел решихме да посетим река Съзлийка, която минава близо до Стара Загора, при с. Ракитница. По думите на приятеля ми, вървяло добър риболов на черна мряна на леко дъно.
Когато стигнах до реката, бях леко изненадан, не бях идвал от два-три месеца, а тя малко или много се беше променила. Водата, за щастие, не беше твърде бистра, но рибите си бяха доста плашливи. Приятелят ми като местен майстор, ми сподели, че мряната не кълве на бял червей, а стръвта, на която налита активно е ручейникът, който той сам си добива. Първото нещо, което трябваше да направим, бе да се сдобием с ценната стръв. Отидохме до близкия разлив, където течението беше умерено. В стръкчетата трева имаше нещо като пашкулчета, в които бяха ручейниците. Те се забелязваха много трудо и събирането им малко ни затрудни. Ручейниците не се вадят веднага от “къщичките” си, а се оставят в кутийка с влажна кърпа. Едва непосредствено преди момента на слагането на куката, ручейника се вади внимателно от “къщичката” си, защото лесно се умъртвява. Закача се на куката откъм главата. Използването на тънки куки е желателно, тъй като това е много нежна стръв и с нeя трябвa дa сe борaви много внимателно. Друго предполагаемо място, където могат да се намерят ручейниците, е в бързеите, под големи камъни или дървета, за които те се прикрепят. На тези места къщичките им се състоят не от трева, а от дребни слепени песъчинки, в които ручейниците живеят до момента на излюпването си.
И така, след като си набавихме стръвта, отидохме до близкия водопад, преди които имаше перспективен плиткаж, в които предполагахме че се крие мряната. Ловяхме на леко дъно, като монтажа се състоеше от: 0,14мм основно влакно, плоско олово от 15-20 гр, микро вирбел и повод 0,10 мм дълъг 20 см. В случая е много удачно използването на фидер заради безпроблемното отчитане дори и на най-финото кълване. Още с първото си хвърляне приятелят ми извади мрянка, дълга около 20 см. За разлика от него аз имах няколко почуквания и изтървани риби, след което положението при мен “замря”. Извадих и смених ручейника и отново заметнах. Този път и аз улових не малка мрянка, която беше налапала дълбоко куката. Докато си сменя стръвта, приятеля ми извади трета мряна за 10 мин. Не след дълго моят ручейник свърши и реших да пробвам на бял червей. Уви, в продължение на 15 мин нямах дори и кълване. За няколко часа слънцето изпече силно и кълването намаля. Според думите на приятеля ми трябваше да изчакаме привечерната активност на мряната, защото кълвяла като обезумяла.Аз така и не можах да дочакам, понеже ми изникна работа.
Все пак се получи добър риболов на черна мряна и то само на броени километри от Стара Загора. По време на излета научих и доста неща за речния риболов на черна мряна от мия приятел.

Няма подобни статии.

Автор: seolet

Този потребител е публикувал 6 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар