Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

НЕ ОТЛАГАЙ СВОЕТО ЗЪБОЛЕЧЕНИЕ

9 септември 2015 | Автор: ganbox | Публикувана в Здраве & Фитнес

Мислиш ли, че ако игнорираш денталния проблем, той сам ще си отиде?

Наболява те един зъб? Нещо дребно – някое кариесче или стара пломба. Казваш: „Какво толкова? Може да почака“. Познато, нали? И без да се замисляш, отлагаш зъболечението. Не си даваш сметка, че си правиш лоша услуга.

Колкото и да е натоварена програмата ти, колкото и забързан живот да живееш, мъничката болка в зъб не е никак мъничък проблем. Само така изглежда. Всеки игнориран проблем със зъб става голям проблем. Понякога дори за една нощ един леко наболяващ зъб може да се влоши изведнъж. Колкото по-дълго чакаш и отлагаш зъболечение, толкова повече страдаш. А това също означава и повече време и пари.

Оправданието „само мъничко кърви“

Ако венците ти са червени, вместо розови или ако кървят по време на четкане или почистване със зъбен конец, трябва спешно да предприемеш зъболечение. Тези симптоми, заедно с постоянен лош дъх, падане на зъб и възпаления, са признаци на пародонтоза. Това е заболяване на венците, на което се дължат повечето пъти липсващите зъби при възрастните хора. То може да не е болезнено, но със сигурност не е безобидно. Ужасяващата истина е, че пародонтозата се свързва често с диабет, инфаркти или болест на Алцхаймер. Неотложното зъболечение може да ви спести много.

Болката отшумя, но зъбът потъмня

Зъболекарската практика познава случаи на хора, които са търпели толкова дълго ужасна болка на зъба си, че проблемът, изглежда, се е решил в един момент сам. Звучи твърде добре, за да е вярно? Обикновено дълбоката инфекция в зъба е причина за силната болка. Инфекцията разрушава тъканта и нерва, които се намират в основата на Вашия зъб.  Ако е приложено зъболечение в ранен етап, то лечение на кореновия канал би било достатъчно.  Ако не, зъбът спира да получава необходимата кръв, за да остане жив. А когато нервите са умъртвени едновременно, тогава и болката спира.  Но това означава, че зъбът повече не е жив. Може да се наложи изваждане или да се остави да падне сам. И в двата случая той повече не може да служи за нищо.

Защо да си направя пломба? Дупчицата в зъба ми е твърде малка.

Някои хора страдат, защото са игнорирали малка дупчица и то от страх – страх от зъболечение, страх от болката по време или след зъболечение. Защо колкото по-скоро, толкова по-добре?

Ако страдаш от рушене на зъб, трябва да предприемеш зъболечение възможно най-рано. Ако го направиш, можеш да предотвратиш образуването на кариес и функцията на зъба може да се възстанови много по-рано и без поражения.

Ако не бъде лекуван навреме, той заболява и проблемът се задълбочава – от малък кариес става дълбок. Зъбът започва да реагира твърде чувствително на топло и студено, на кисели храни. След време се стига до пулпити, а болката става все по-силна и трудно търпима.  Освен това, започва задържането на много бактерии в областта на рушенето на зъба, образува се гной.  А това може да доведе до сепсис.

И всичко това, защото си избягал от малката пломбичка в началото, когато зъболечението е щяло да бъде съвсем обикновена козметична процедура, но решаваща съдбата на зъба ти.

Няма подобни статии.

Автор: ganbox

Главен SEO консултант във фирмата за SEO услуги Ganbox - лесно откриване на вашия бизнес сайт в Google.

Този потребител е публикувал 107 статии.

Вашият коментар