Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Обезщетение при пътно транспортно произшествие

29 декември 2012 | Автор: ivanov101s | Публикувана в Друго

Наличието на пътно транспортно произшествие предразполага към повикване на компетентните органи (КАТ), които да установят проблема и да приложат силата на закона. Освен стандартен протокол за произшествието провинилия на провинилия се водач ще бъде съставен акт. Застрахователните компании също имат дума при изплащане на обезщетение по повод настъпилото ПТП.

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност” може да покрие имуществени и неимуществени вреди причинени на автомобила ви.

Ако вината за настъпилото ПТП е ваша то тогава застрахователната компания, при която сте направили застраховката е длъжна да изплати сума асоциирана със сключената ви полица, дори и при умишлено причинени от вас щети на трето лице.Трябва да знаем, че неимуществените вреди надвишават размера на имуществените при възможно настъпили инциденти.

За дължимото обезщетение при ПТП съществуват и други ключови фактори като например дали притежавате легитимен документ за управление на моторно превозно средство, минали ли сте на технически преглед, имате ли предишни нарушения, платен ли е данъка на автомобила и други неща свързани с вашата история на пътя. При положение, че изплащате вашата застраховка чрез разсрочен план вие ще се принудите да заплатите всички останали вноски за да бъдат покрити обезщетенията.

В много от познатите пътни транспортни произшествия семейството на пострадалия водач може да предяви иск по съдебен път, чрез който да търси допълнително обезщетение. За да стане това вие трябва да намерите адвокат застрахователно право. Функцията на застрахователите е да покрива само финансовата част на щетите по застрахователната полица но не може да влияе на евентуалния съдебния процес.

Намерете адвокатска кантора, която би се заела с казуси свързани с пътно транспортни произшествия и причинени на водачите щети.

Когато на лице има пострадали при пътно транспортно произшествие то в застрахователния закон бива предвиден срок от три месеца за категоричното произнасяне на застрахователната компания по актуалната претенция, асоциирана с абсолютно задължителната „Гражданска отговорност” за всеки водач и не може да го освободи от дълга си да изплати или откаже заплащане на обезщетение в петнадесет дневен срок от постъпилия иск.

Ако застрахователя откаже съдействие и не изпълни задълженията си по изплащане на обезщетение то вие може да потърсите съдействие от „Комисия за финансов надзор”, по повод наличието на административно нарушение. Всички тези изисквания към компетентния орган трябва да постъпя при него в определения за това срок и нито ден по-късно. Само по този начин те ще бъдат легитимни пред комисията.

При изплащане на обезщетение при ПТП от застрахователната компания последната има правото да предяви иск срещу провинилия са водач за възстановяване на парите по обезщетените вреди. Често се случва подаване на т.нар. регресен иск, след като изтече законовия срок и финансовата претенция бива погасявана на основа давност.

Няма подобни статии.

Автор: ivanov101s

сибирско здраве каталог

Този потребител е публикувал 26 статии.

Вашият коментар