Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1847 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Огнестрелно оръжие

7 септември 2012 | Автор: Андон Иванов | Публикувана в Друго

Вероятно ще се изненадате от факта, колко хора, отдадени на бойните изкуства, огнестрелно оръжие притежават. Някои от тях ги носят, знаейки, че до една степен биха им помогнали бойните изкуства. Уличните боеве са нечестни и ако с няколко атакуващи трябва да се справя човек, огнестрелното оръжие за момент би ги укротило, докато успее да се измъкне. Светът е несъвършено място и хората много често изненадващо атакуват. Когато бойни изкуства тренирате, съумявате да се защитите, когато оръжие нямате. Не може навсякъде с вас да ги носите, но на бойните си умения да разчитате може винаги.

Арбалетът е метателно средновековно оръжие, което използва на лъка силата и еластичността, за да може стрела да изстреля. Той е лък, върху ложа с приклад монтиран и тетивата му със спусков механизъм е застопорена, който свободно прицелване позволява за произволно време. Превъзхожда по точност на стрелбата лъка, също и по силата на поражение, но при зареждане е много по-бавен и по-тежък. Стрелите му, в сравнение с тези на лъка също се различават. Има също малки пистолетни арбалети и големи. Силата на това оръжие от скоростта на стрелата зависи, от накрайника и теглото ѝ, самия прицел и разстояние на изстрела. За фазана например, е достатъчна с остър накрайник лека обикновена стрела и около 30-40 метра в секунда скорост; за дива свиня около 150 кг тежка стрела е нужна със заострен накрайник и от порядъка на 70-90 м/с скорост. В България от закона се забранява лов с оръжие като арбалет.

На изстрела максималната дължина зависи от началната скорост, от формата и оперението на накрайника и теглото на стрелата. При средновековните е около 150 метра и рицарска броня е пробивала. Максималната дължина на изстрела при подобно съвременно оръжие може до 500 метра да достигне. Съвременните арбалети, които са  свръхмощни, от редица специални служби се ползват заради относителната безшумност главно и при изстрела липсата на проблясък. При стрелби за сравняване между огнестрелно оръжие и арбалети, е точно установено, че на арбалетите пробивната им сила е сравнима с 38-ми калибър оръжие, обаче при по-висока леталност. Произвеждат се 2 типа арбалети основно: с класически, напред извити рамена на лъка и компаудни – с полиспастна тетива.

 

Няма подобни статии.

Автор: Андон Иванов

Здравейте, казвам се Андон Иванов и като почти всеки блогър и аз се занимавам основно с Блогване, Програмиране и SEO. Естествено, като всеки нормален човек обичам да гледам Филми, слушам Музика и от време на време да играя игри.

Този потребител е публикувал 110 статии.

Вашият коментар