Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1850 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Онкологичните заболявания са бич за човечеството

31 октомври 2013 | Автор: radi_georg | Публикувана в Здраве & Фитнес

Онкологичните заболявания представляват заболяване на определен орган от човешкия организъм, в резултат на което спира растежа и делението на клетките. С времето раковият тумор постепенно образува метастази или разсейки, които поразяват и околните тъкани и органи.

Онкологичните заболявания вероятно са съществували и в дълбока древност. Има данни, че древни учени като Аристотел, Хипократ и Гален още през античността са диагностицирали онкологични заболявания.

Днес на науката са известни над сто вида онкологични заболявания. За съжаление открити в по-късен стадий, много от известните онкологични заболявания са нелечими и изходът от болестта е летален.

Първоначалното образувание, което засяга клетките в тъканите на определен орган се нарича тумор. С времето, туморът се разраства, като заразените клетки преминават в съседните тъкани. Така се образуват разсейките, които могат в късен стадии да увредят необратимо целия организъм на човека.

В медицинската практика са диагностицирани различни видове рак, но някои от тези онкологични заболявания са особено разпространени сред съвременните хора. Ракът на белите дробове е най-разпространеното онкологично заболяване, което се дължи най-вече на активно тютюнопушене.

Онкологични заболявания на кожата и на гърдата на жената са известни още от дълбока древност. Днес много жени си правят профилактични прегледи срещу тумор на гърдата.

При мъжете особено са разпространени са ракът на стомаха, на дебелото черво и на простатната жлеза. В борбата срещу това коварно заболяване най-важна е профилактиката. Съвременната медицина за съжаление не е открила панацея за окончателно излекуване на тези заболявания, затова тя акцентира върху превенцията и здравната култура сред населението.

Съвременният човек, особено след навършване на определена възраст, трябва да си прави профилактични прегледи за ранното диагностициране на онкологични заболявания. Добре е, жените над тридесет и пет години да се преглеждат за рак на гърдата, а мъжете на четиридесет, за рак на дебелото черво.

Навреме открит, зловещият тумор се нарича доброкачествен, а в късна фаза – злокачествен. В ранната фаза, почти всяко онкологично заболяване може да бъде излекувано окончателно.

Когато туморното образувание е доброкачествено, без разсейки, то обикновено се отстранява по оперативен път, като по този начин се отстранява поразената тъкан на съответния орган и се предпазват съседните тъкани и органи.

За лечение на онкологични заболявания – http://www.ecocenterlotos.com/onkologichni-zabolyavaniya.html, днес има различни методи.

Освен хирургическата интервенция се прилагат различни медикаментозни средства за онко болни хора, които забавят развитието на болестта във времето. Особено популярна е химиотерапията, която чрез използване на химични вещества предотвратява и забавя деленето и разпространението на туморните клетки в организма.

За съжаление при този вид лечение на онкологични заболявания се наблюдават редица не леки странични ефекти, но от друга страна то удължава живота на болния.

Подобни статии:

  1. Разновидности на рака Ракът е вероятно една от най-зловещите думи и диагнози за много от нас. Няма човек, който да иска да я...
  2. Столови клетки и обща информация за тях Стволовите клетки могат да бъдат открити в голяма част, ако не и всички многоклетъчни организми. За тях е характерна възможността...

Автор: radi_georg

Този потребител е публикувал 31 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар