Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Помагат ли мета таговете за SEO?

24 януари 2012 | Автор: w1ck3dgam3 | Публикувана в Блог

Наскоро във SEO форума searchengines.bg (бившият уебмастърбг) се заформи тема в която потребителите спорят дали мета таговете дават своята роля за SEO.

Естествено реших да оставя мнението си, но тук – за да имам и аз поне някаква изгода (най-малкото линк към сайта си :) ).

Под мета тагове аз лично разбирам всичко с изключение на тайтъл тага, който е нещо по-специфично.

Но мета тагове от рода на description, author, generator и особено keywords са такива, които поне за мен не оказват абсолютно никакво влияние върху SEO.

Аз разсъждавам по следният начин: Google не го интересува как и на какво сме написали сайта си, дали html кода е валиден или не. Още по-малко го интересува кой е автор на сайта или пък на кой CMS е изграден въпросният сайт.

Google се опитва да покаже в резултатите си възможно най-релевантна информация въз основа на заявката на потребителя. И ако даден потребител търси нещо много специфично (да речем ядрена физика) и разбира се – съществува такъв сайт, но писан от ядрен физик, не от SEO специалист – този сайт нали не очаквате че ще бъде изграден по всички норми и стандарти?

Въпреки всичко, ако тази информация е уникална и достатъчно информативна и полезна – да, Google би класирал такъв сайт по-напред, ако ще кода му да се счупва от грешки :)

Ще ви дам и друг пример – този път с meta keywords. Според вас, дали Google ще класира сайт за възрастни, по ключова дума като “анимационни филмчета”, ако в мета тагът keywords се съдържа думата “анимационни филмчета”? Разбира се, че не. Не можеш да искаш да се класираш по нещо, само защото си го написал – тоест заявил си желание, че искаш да се класираш по тази дума.

Аналогичен е примера с тагът meta description. И въпреки, че той може да доведе до повече кликове – заради възможността да напишем текст, който да излиза като снипет и който да е написан така че да привлича – този таг няма да покачи позицията на сайта в SERP-а.

Моят извод е, че мета таговете не придават тежест или ако го правят – то тя е нищожна.

Подобни статии:

  1. Bubole4ka.com – сайт за изпращане на картички Случайно някога да ви се е случвало да търсите сайт в който имате възможност да изпращате весели картички на ваши...
  2. Търсачките или SEO оптимизацията Като цяло, колкото повече един уеб сайт се появява в списъка с резултатите от търсенето, толкова повече посетители ще получи...
  3. Вашият бизнес и интернет Здравейте! Несъмнено всеки бизнес се старае да бъде един от най-добрите в областта си. Интернет е най-доброто място за привличане...

Автор: w1ck3dgam3

Здравейте, казвам се Андрей Димитров. Занимавам се съм SEO като работя изцяло по лични проекти. Поддържам директория за статии radiowish.net както и още няколко подобни :)

Този потребител е публикувал 23 статии.

Вашият коментар