Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Рибарица – вълнуваща разходка сред природата

24 юли 2011 | Автор: skolev | Публикувана в Почивки

Курортното селище Рибарица се намира на 600 м. надморска височина в подножието на Стара планина в Тетевенския балкан. Селото се намира едва на 12 км. от гр. Тетевен, на границата между Предбалкана и Старопланинската верига. Третият по големина резерват в Национален парк Централен Балкан Царичина се намира съвсем близо до Рибарица. Резерватът представлява една от най-старите защитени територии и е обявен за биосферен резерват по програмата “Човек и биосфера” към ЮНЕСКО. На територията на Царичина има над 600 вида защитени растения. В резервата има 60 вида птици, сред които пойни и грабливи, както и бозайници, кафява мечка, видри, вълци, благороден елен, диви кози, дива свиня, сърна и сови. Царичина обхваща водосбора на Болованджика и съхранява горски и субаплпийски екосистеми. Царичина не е единствената забележителност в близост до Рибарица. Самото селище също представлява природна забележителност, която съхранява дивата природа.

Село Рибарица е обявено за климатичен курорт през 1963 г. и оттогава стотици туристи посещават китната местност ежегодно. Само на 3 км. от кв. Костина в Рибарица се намира историческата местност “Костина”, която е от изключително значение за българите. Там е било лобното място на Георги Бенковски, който е убит на 15 май 1876г. В негова памет всяка година на 25 май се организират тържества в чест и на останалите загинали. През 1908 г. е издигнат паметник недалече от “Кървавото кладенче”, което се нарича така, защото отсечената глава на Бенковски е измита точно там.

Много са забележителностите край Рибарица, но ние няма да се впускаме в подробното им описание. Всеки от вас може лично да се убеди в красотата и магията на това вълшебно място, като отиде на кратко летуване. Ще останете очаровани и тишината и спокойствието на балкана, от чистия и свеж въздух, от красивите хотели и кокетни вили, в който можете да отседнете, сами или с цялото си семейство. Летуването в Рибарица е от полза и за здравето ви, защото чистият въздух възстановява организма и засилва имунната система. Медиците са на мнение, че местността Рибарица се отразява положително и на децата, чийто апетит се увеличава, възстановяват се силите им и се калява имунната система.

Подобни статии:

  1. Историята на Рибарица Рибарица е в подножието на Тетевенския Балкан, намираща се на 130 км от София.  Ежегодно, пътешественици от България и света...

Автор: skolev

Този потребител е публикувал 4 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар