Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Смяна на касов апарат

30 август 2011 | Автор: tek_electronics | Публикувана в Друго

Какъв модел касов апарат да си купя?
Сложен въпрос, който си задават много хора, особено в последно време!!!
След последната промяна на Наредба Н-18, която задължава, всички да сменим или преработим касовите си апарати пак се появява въпросът: Какъв модел касов апарат да си закупя? Телевизията, радиото, билбордовете или в електронната поща- навсякъде ни засипват с информация, реклами.
На въпроса можем и сами да си отговорим много лесно. Трябва само да се съобразим с две неща.
Първото и най-важно нещо е да определим какъв клас фискално устройство ни трябва – дали това ще е мобилен касов апарат, стационарен касов апарат или фискален принтер. Изборът му зависи от дейността и обекта на фирмата. Ако избираме фискално устройство за малък магазин и не ни се налага да издаваме касови бележки в движение, то може да се ориентираме към стационарен касов апарат. И обратното- ако се налага да издаваме касови бележки в движение- по-добре е да се ориентираме към мобилен касов апарат. Ако пък търсим фискално устройство за магазин с по-голямо натоварване или за ресторант, където се използва и складов софтуер- може да се ориентираме към фискален принтер.  Всеки производител на фискални устройства в България, произвежда и от трите вида, в повечето случаи по няколко модела. Основните производители в нашата страна са: Дейзи Технолоджи, Датекс, Тремол, Елтрейд, Карат Електроникс, Оргтехника, ИСЛ.
Второто нещо е да се спрем на определен производител и сервизна фирма. Не е достатъчно да си изберем касовият апарат на определен производител по външният му вид (цвят, габарити, брой на бутоните и т.н.) или по препоръките на местния дилър, който ни убеждава колко е надежден този модел. По-важно е да прецените, как сервизната фирма ще поддържат фискалното устройство, в гаранционния и извън гаранционния период. Това е един много важен аспект в избора Ви. Всяко фискално устройство, след като бъде закупено и въведено в експлоатация, трябва да има договор за поддръжка с лицензирана сервизна фирма, за гаранционния и в последствие извън гаранционния период. Насочете се към сервиз, който е близо до обекта с касовия апарат или близо до дома Ви. Важно за сервизната фирма е:
-дали е фискален център – т.е. дали има права за смяна на фискални памети. Това ще ви спести, главоболия, пари и време в последствие.
-дали сервизната фирма разполага с пълен набор от резервни части на този производител.
-и не на последно място, надеждността на сервизната фирма. Именно тя а не производителя, ще Ви е нужна в следващият период.
Не е достатъчно да сте си избрали добър касов апарат, но да сте направили лош избор на сервизна организация.
Ако ви е необходим Фискален Принтер, не забравяйте, да се информирате, за начина му на управление от вашият компютър. Това в повечето случаи зависи от софтуера, който ползвате за Вашата фискална система. Но и тук не се доверявайте много на софтуерните дилъри по региони. Може просто да не са информирани или да не им се занимава с други модели, фискални устройства. Можете да проверите съвместимост между софтуер и фискален принтер, на сайта на всеки производител.
Е, … не е сложно, но не и чак толкова елементарно! Пожелаваме ви успех в избора на касов апарат или фискален принтер!
Все пак това е нещо, от което ви зависи бизнесът!

Няма подобни статии.

Автор: tek_electronics

Този потребител е публикувал 1 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар