Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Софтуер на НАП посочва рисковите фирми

4 март 2011 | Автор: pravna.info | Публикувана в Новини & Политика

НАП започва изграждането на ново софтуерно приложение „Информационна система „Контрол”. Проектът е на обща стойност  2 973 716,87 лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Новият софтуер ще позволи на администрацията да извършва периодично автоматична оценка на всички задължени лица. На базата на предварително зададени критерии, софтуерът ще може да отсява тези дружества и физически лица, които е най-вероятно да укрият доходи или да не спазват данъчното и осигурително законодателство. По този начин ще се подобри процесът по подбор на фирми за ревизии и проверки, като усилията на администрацията ще се насочат приоритетно към некоректните към бюджета лица. В замяна за коректните – ще се намали административната тежест и ще се ускори възстановяването на надвнесени данъци и осигурителни вноски.

Новият модул „Контрол” ще автоматизира процесите по селекция и възлагане на ревизии и проверки. По този начин ще се намали до минимум действието на човешкия фактор, като това се очаква да ограничи корупционния натиск върху клиентите на администрацията.

Целта на проекта за изграждането на софтуерно приложение „Информационна система „Контрол” е да се подобри контролно-ревизионната дейност на НАП, да се повиши събираемостта на данъчните и осигурителни задължения, както и да се подобри удовлетвореността на клиентите от дейността на приходната администрация.

С реализирането на проекта се предвижда и по-пълното използване на електронната комуникация с клиентите на администрацията, както и въвеждането на връчване и получаване на документи по електронен път в хода на контролните производства. Това ще облекчи и намали разходите на клиентите на НАП при контакта им с администрацията.

Няма подобни статии.

Автор: pravna.info

Този потребител е публикувал 1 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар