Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1850 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Столиците на България

20 януари 2012 | Автор: beavisbg | Публикувана в Почивки

Столиците на България

Кой каза, че България е малка? Ако искаш да избереш място за пътуване из нейната територия и нямаш предварителен план се оказва, че е почти неизбродима. За да не преминат ценните почивни дни и часове в чудене, ще Ви представям различни маршрути и идеи, според които може да планирате предстоящата си екскурзия. Винаги е хубаво да имаш предварителна информация за това какво да търсиш в града или селото, които ще посетиш, в зависимост от личните интереси – културни или исторически паметници, спа – процедури, плаж, ски…

Първото предложение за разходка, което ще представя е с цел опознаване на българските столици. С тази обиколка може да научите повече за българската история, да се разходите из красивата ни природа, а ако сте с компания, обичаща танците и хубавата музика – няма да Ви липсва и нощният живот. И така:

Плиска – това е първата българска столица, от основаването на държавата, през 681 г. до 893 г. Според лингвистите, името на града произлиза от руски и означава „езеро” или „блато”. Първите разкопки на терена започват през 1897 – 1898 г. от Карел Шкорпил и постепенно пред съвременниците се разкриват външния и вътрешен град, дворцов комплекс, базилика, манастир. Плиска е един от най-богатите и големи градове за времето си и съответно разкопките ще бъдат изключително интересни за тези от Вас, които имат слабост към архитектурата и историята. Богата информация може да се намери в интернет за устройството на град Плиска, за трите етапа на градежа му и, разбира се, за историята на хановете, които са го обитавали. Находките, открити при разкопките са изложени в музейна експозиция и дават информация, както за високата материална и духовна култура на знатните и образованите, така и за ежедневния бит на населението, живяло в Плиска.
През летните месеци разкопките на града продължават, в рамките на Летния археологически семинар, когато се провеждат и лекции на известни български историци.
Плиска представлява музей на открито, който може да бъде посетен по всяко време (няма да се ядосвате, че сте направили по-дълъг обяд, а музейните врати се хлопват пред Вас), а също така е и част от Стоте туристически обекта на България. Печатът на обекта се намира в Регионалния исторически музей в Шумен, чието работно време през летния сезон е от 10.00 до 18.00 без почивен ден, а през месеците от Ноември до Март – от 9.00 до 17.00, като събота и неделя може да го посетите само при предварителна заявка.
Възможностите за нощувка (ако не е топло и не сте почитатели на палатките) са в съвременния град Плиска, който е на 3 километра от разкопките или в областния Шумен (родно място на любимеца Тодор Колев).
В околността може да посетите и редица други забележителности – Мадарският конник, джамията „Шериф Халил Паша” (и двете са обекти с печат на БТС), Шуменската крепост, килийното училище и часовниковата кула в Нови пазар, къщите – музеи „Добри Войников”, „Лайош Кошут” и комплекса „Панчо Владигеров”. Ако имате време бихте могли да се насладите и на постановка в  шуменския драматично-куклен театър „Васил Друмев”, а любителите на природата и туризма да се поразходят из природен парк „Шуменско плато”.
След обиколката из териториите на хановете и отново в същата област, може да продължите към

Велики Преслав – или само „Преслав” до 1993 г. Градът става столица през 893 г., няколко десетилетия след като християнството е официално прието за религия на българите. За да се разграничат от езическото минало е избран нов главен град, отстоящ на 30 км от Плиска. Той е утвърден и развит като столица от цар Симеон. Преслав е седалище на първата българска книжовна школа, културен център за България и славянския свят. Една от най-интересните забележителности в него е т.нар „Златна църква”, която предизвиква интерес както с архитектурата си, така и с богатата си вътрешна украса. Покръстването на българите завинаги предопределя съдбата и културата им, като ги приобщава към християнските ценности, посочва мястото им сред другите народи и прави България високоразвита средновековна държава. То води до силно влияние в културно отношение от едни държави (най-вече Византия) и е начин за противопоставяне на други и създаване на усещане за идентичност, особено векове по-късно, в съжителство с османците – мюсюлмани.
За нощувка в околността, освен Шумен, можете да изберете и град Търговище, а защо не и някое от по-малките селища.

Велико Търново – това е столицата на Второто българско царство, обявена за такава през 1185 г.
Търново е град, който съчетава исторически и културни паметници, огромен брой заведения за хранене и развлечение, местенца за пазаруване и разходки сред природата. Това е мястото, където всеки може да намери любимото си занимание по време на почивката, а местата, където можете да се настаните варират от грандиозни хотели с всички удобства и глезотийки до уютни частни квартири, в които могат да ви направят невероятна домашна закуска.
Вероятно ще пропусна някой от многобройните туристически обекти, които можете да посетите в града, но нека поне изброя популярните:
1. Крепостта „Царевец” (с печат от 100-те туристически обекта) и уникалното шоу „Звук и светлина”, представящо историята на Второто Българско Царство. Най-добра видимост е осигурена на площада, намиращ се срещу крепостта, а на големи празници търновци правят подарък на гостите си, предоставяйки безплатно този спектакъл.
2. Архитектурно – музеен резерват „Арбанаси” – най-ранните сведения за съществуването на запазеното в автентичния си вид селище са от ХV – ХVІ в. В него са били развити различни занаяти, функционирали са килийни училища, Арбанаси се превръща и в православен център, със седемте си изградени църкви. Това е мястото, където живеят търновските митрополити.
3. Държавна художествена галерия.
4. В Търново има многобройни и много интересни за разглеждане църкви – „Св. Четиридесет мъченици”, „Св. Димитър Солунски” (която е свързана с обявяването на въстанието на Асен и Петър), „Св. Георги”, „Св. Св. Петър и Павел” и други.
5. Вижте и запазените къщи и Самоводската чаршия, за да се потопите в българския бит от миналото.
6. Паметникът на Асеневци, построен през 1985 год. е сред забележителностите от по-ново време, но също е впечатляващ.
Трудно е да бъдат изброени всички интересни места в града и околността, без да се получи безкрайно дълъг списък, затова всеки може да се насочи според интересите си, а ако имате желание да обиколите и околностите на града не пропускайте археологическия резерват „Никополис ад Иструм”, манастирът „Света Троица”, „Преображенски манастир”
На тази българска столица можете да посветите и цяла отделна екскурзия, но тъй като целта на тази статия е друга – преминаваме нататък.

Последната официална столица на България след възстановяване на българската държава и отхвърляне на турската власт е, разбира се, София. Тук възможностите за посещение на различни културни, туристически и забавни местенца са наистина неизброими. „Ловците” на печати от стоте туристически обекта задължително трябва да предвидят солидна обиколка, за да могат да посетят всички набелязани места в града и околността, любителите на природата могат да направят прекрасни разходки на Витоша, покрай река Искър, Панчарево, а защо не и в някой от градските паркове. Оставям на любопитните изследователи сами да открият потайностите на столицата и през деня и нощем, за да не се получи тук един пре-дълъг списък с места. И само малък съвет – ако посетите София по време на големи празници с много почивни дни, наистина ще можете да се насладите на самия град – забързаните минувачи и многото препускащи коли са си дали отдих от шума и са отишли из други кътчета на страната, а всички местенца, които може да разгледате са някак по-гостоприемни. Приятна разходка!
За да бъда коректна, а и за да има предизвикателство за любителите на екскурзиите ще прибавя и още три града, които в определени исторически периоди са били главни градове на части от българската територия.

Никопол – Никопол е последната столица на Търновското царство, след превземането на Търново през 1393 год., до 1395 год. Можете да посетите Никополската крепост, която е запазена част от двореца на Иван Шишман, а също и къщата-музей „Васил Левски”. Интересно събитие в града са ежегодните „Крайдунавски празници”.

Видин – Столица на Видинското царство, просъществувало само 32 години – от 1364 до 1396 год. В града се намира крепостта Баба Вида, която е и един от стоте туристически обекта (работи от 8.30 до 17.00, а в празнични дни – от 9.30). Интересни са и местните музеи „Конака” и „Кръстата казарма”, също Видинската художествена галерия, Драматичния и Кукления театър.

Пловдив – е столица на васалната на Турция Източна Румелия, част от българските земи, на останала след Освобождението под турско управление. Възможностите за разходки и тук са много, но Ви препоръчвам да посетите Амфитеатъра, крепостта Небет тепе и разбира се да обиколите Стария град. Нахранете от мое име и многобройните котета, докато разглеждате Джумая Джамия. В Пловдив можете за опитате страхотни арменски сладкиши, а това е и градът с някои от най-добрите майстори златари. Почитателите на модата и пазаруването също няма да останат разочаровани, а през лятото в града има и аквапарк.

Пожелавам Ви приятни забавления, нова година с много пътувания, а ако имате идеи или свои „пътеписи” – пишете ни, ще се радваме да ги прочетем и публикуваме!

Подобни статии:

  1. Възможности за исторически туризъм и живот в Североизточна България В Североизточна България се намира Разград, важен административен областен център. Разград се намира в историко-географската местност на Лудогорието в дефилето...
  2. Сочи, Русия Едва ли сте си представяли руското крайбрежие като привлекателно за туризъм. Но там има един град, чиито туристически традиции ще...
  3. Нощен живот в България Нощен живот в България – всекидневник с интересни събития и истории, клюки и скандали, сензации и неловки ситуации от малките...
  4. Най-желаните дестинации за зимен туризъм в България Както всяка година, така и тази, темата за зимните курорти е актуална отново. Ако се чудите къде да прекарате почивните...

Автор: beavisbg

Този потребител е публикувал 2 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар