Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Тениските през годините

21 октомври 2011 | Автор: netexplorers247 | Публикувана в Хоби

Еволюцията на тениските започнала от бельото шито през 19-ти век. Това е било постигнато чрез разделяне на тогавашното бельо, приличащо на гащеризон, на горнище и долнище като горнището е било достатъчно дълго, че да се затъкне в долнището. Тениските, със или без копчета, от начало били използвани от миньори и стифадори в края на 19-ти век като подходящо, за горещи места, облекло.

Тениските, като бельо за надяване, отначало станали популярни в САЩ когато били раздавани на военно-морските сили на Щатите докато траела Испано-Американската война. Тогава били с ластик около врата, къс ръкав, бял цвят и от памучна материя,  с предназначение да бъдат носени под униформата. Превърнало се в практика пехотинците в работните групи, в ранните подводници и тропически условия да свалят горнището на униформата си и да носят (и цапат) само тениската отдолу.

Тениските били наречени така (от английски “T-shirt”) заради формата, която техния предшественик приел след нарязване. След известно време те станали популярни като долно облекло при работниците в различни индустрии включително агрокултурата. Тениската се ушивала и почиствала лесно, била на достъпна цена и поради тази причина се станала предпочитана от младежите.
Момчешките тениски били произвеждани в различни цветове и шарки.

По времето на Голямата Депресия тениската често била обичайната дреха за носене при селскостопанска работа, както и в други моменти когато благоприличието налагало торса да бъде покрит, а условията изисквали тънко облекло. По време на Втората Световна война често се срещало ветераните да носят долнището от униформата си с различни тениски нагоре като ежедневно облекло.

Тениските станали най-популярни когато Марлон Брандо бил видян да носи една във “Трамвай желание”, което ги превърнало в модно и самостоятелно горнище.

Към края на шестото деситилетие на 20-ти век тениската се превърнала в облекло, превъплащение на съвременния дизайн. Дизайнера на психеделични, арт постери, Уорън Дейтън, бил първия с няколко политически, протестни и поп-културни тениски, като в това число бил и лика на Цезар Кавес. Други примери са политически анимации и други културни икони упоменати в статия на списание Лос Анджелис Таймс публикувано през 1969 година.

В наши дни много на брой запомнящи се тениски нашумели през 70-те са се установили в поп-културата. Примери за това са жълтото смайли, горнища на Ролинг Стоунс с тяхната “език и устни” щампа и емблематичната “I ♥ N Y”.

Източник:
T-shirt – Wikipedia, the free encyclopedia

Превод от английски език:
Явор Младенов

Подобни статии:

  1. Хороскопи и оракул в глобалната мрежа през 2012 година Зодии и хороскопи се търсят ежедневно в световната мрежа. Освен тях също се търси и оракул, който също дава някои...

Автор: netexplorers247

Този потребител е публикувал 2 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар