Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Тренировки и бременност

15 февруари 2012 | Автор: invitro | Публикувана в Спорт

За повечето жени майчинството е един от най-щастливите моменти в живота. Сред най-често задаваните въпроси е може ли бременната жена да спортува и как влияе спорта върху бременността. Изследванията показват, че заниманията с фитнес, спорт или друг вид активна дейност влияят благоприятно върху бъдещата майка, но има и жени, при които физическото натоварване не е препоръчително. Само след обстоен преглед от наблюдаващия бременността лекар може да се гарантират ефектите от тренировъчната програма или евентуални рискове, ако има такива.

Тренировките по време на бременност имат както физически, така и емоционални облаги. Сред най-положителни ефекти са:
• По-добро възстановяване след бременността
• Намален риск от болки в долната част на гърба
• По-високи енергийни нива и възможността за изпълнението на активни дейности от ежедневието
• По-добра циркулация на кръвта
• По-добър мускулен тонус
• Намаляване нивото на стрес, умора и депресия
• Намален риск от травми на стави и сухожилия

Американския колеж на акушер -гинеколозите (ACOG) препоръчва на всяка бременната жена, която е минала преглед и е в състояние да тренира, натоварването да бъде средно – интензивно, с продължителност не по-малко от 30 – 60 минути, всеки ден или през ден. Дейности като ходене, плуване, колоездене, йога, аква аеробика и средно – интензивна аеробика са високо ефективни и като цяло безопасни по време на бременността. Бягане, тенис, бадминтон и силови тренировки, които се изпълняват със средно натоварване са безопасни за тези жени, които са се занимавали с тези активности преди да забременеят.

Когато се изготвя тренировъчни и фитнес програми за бременни жени, трябва да се вземат под внимание промените, които се случват с тялото – променената стойка, натрупаното тегло, което афектира върху ставите и мускулите, повишената сърдечна дейност.

Добър индикатор за интензивността на тренировката е пулсът, който трябва да бъде не повече от 140 удара в минута. Друг критерии е да може да се разговаря спокойно по време на натоварването, да не се достига до състояние на задух и прекалено затопляне на тялото.Обилното поемане на вода преди, по време и след тренировка, ще предотврати дехидриране на организма.

Силовите упражнения за бременни трябва да се изпълняват с леки тежести, в повечето случаи в седнало положение (например върху т. нар швейцарска топка). Дишането трябва да се контролира и да не се задържа, защото така се спира достъпа на кислород на зародиша. Упражненията по корем напълно се забраняват.

Жените, които правят упражненията на Кегел (упражнения за мускулите на малкия таз) ще намалят шанса за възникване на пикочна несдържаност – която може да възникне по време на или след бременността.

След първото тримесечие, бременната жена трябва да избягва упражнения, които се изпълняват в легнало положение по гръб. Причината е, че в тази позиция се намалява циркулацията на кръв в тялото, което не влияе добре върху плода. Трябва да се избягват спортове и активности, които предразполагат към падане или травма, като баскетбол, спортна гимнастика, конна езда, ски, колоездене на открито, гмуркане и др. Упражнения като напади и клекове, които изискват определена доза баланс при изпълнението им, също се избягват.

Ако някой от следните симптоми се появи, веднага спрете или потърсете медицинска помощ:
• Болка – особено в областта на гърба и таза
• Прекомерна умора
• Виене на свят
• Недостиг на кислород
• Вагинално кръвотечение
• Трудности при ходене
• Контракции

За по-добър ефект от тренировките и упражненията за бременни по време на бременност е препоръчително да тренирате със сертифициран инструктор в тази област.

http://www.orangefitness.bg

Няма подобни статии.

Автор: invitro

Този потребител е публикувал 2 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар