Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Търсите работа? Не правете тези грешки!

10 февруари 2011 | Автор: bary40 | Публикувана в Друго

Търсенето на работа също си е работа. За да се постигне положителен резултат в процеса на търсене на работа, е нужно да се действа с постоянство и последователност, особено ако търсите работа в чужбина. Много от работодателите са на мнение, че търсещите работа често допускат наглед тривиални грешки, които в много случаи могат да бъдат избегнати.
Ето и някои от най- често срещаните:

1. Лошо резюме
Това е толкова банално…Интернет осигурява богата база от информационни източници, готови шаблони и ръководства за тяхното попълване. И въпреки това се оказва, че 50% от всички резюмета са неграмотно написани, неинформативни и се явяват поредното „недоразумение”, което постъпва в агенциите за подбор на персонал.
Съвет: Отделете най-малко 2-3 часа за направата на вашето CV. Изберете най-подходящият образец. Маркирайте ключовите думи, наблегнете на вашите постижения и преимущества пред останалите кандидати.

2. Пасивност при търсенето на работа
Можете да изпратите автобиографията си до всички възможни компании и да изчаквате телефонно позвъняване. Вие ли се нуждаете от работа? Колкото и подходящ специалист да сте, с необходимите качества и умения, не забравяйте (!), че за това място кандидатстват дузина такива специалисти като вас.
Съвет: Проявете самоинициатива и се обадете на HR – мениджъра или на потенциалния ръководител. Напомнете за себе си, за да ви поканят на първа среща. Скоростта е от значение.

3. Несистемен подход
Вече сте публикували своето резюме в интернет, във вестници…И това е всичко? Не чакайте! Не забравяйте, че половината от обявените работни места в интернет са с рекламна цел.
Съвет: Отнасяйте се към търсенето на работа като към вашата настояща работа. Правете го системно, по няколко часа на ден. Не забравяйте да си записвате всеки един контакт.

4. Пасивност след проведеното интервю
Казали са ви: „Ние ще Ви се обадим.” Наистина? Не им вярвайте! Това може да продължи 2-3-4 седмици…Дали толкова продължително избират? Едва ли. Просто са назначили на вашето място по-настоятелният кандидат.
Съвет: Поемете инициативата за обратна връзка с работодателя във ваши ръце. Започнете с въпроса: „ Кога и на кого да се обадя, за да разбера за Вашето решение?”

5. Общуване само с HR-мениджъра
HR – мениджърът се занимава с много кандидати за свободни позиции, така че вие не може да искате да е персонално отговорен за вас. Задачата на мениджъра е да „затваря” позицията и да забравя за нея.
Съвет: Отидете направо при вашият бъдещ началник. Всеки началник се интересува от повишаване на потенциала на своя отдел. Действайте внимателно, без да изпадате в крайности, които ще посочим по-долу…

6. Проява на неуважение към HR-мениджъра
Вие не се стремите към положително отношение от страна на HR – мениджъра. Възприемате го като ненужен посредник? Игнорирате го или демонстрирате леко пренебрежение? Грешка! Понякога от него зависи вашата съдба…
Съвет: Постарайте се да направите мениджъра ваш съюзник. Опитайте се да го ангажирате емоционално. В противен случай вашата автобиография може да се окаже в кофата за боклук.

7. Автобиография като спам
Разпращате своята автобиография по всички свободни работни позиции,дори и ясно да съзнавате, че ви липсва подобна квалификация? Разчитате на случайността, като си казвате: „Нека пробвам, може и да се справя.” Надявате се да проработи? Едва ли.
Резюмета с явни несъответствия в изискванията, отнемат доста време на HR-мениджъра. При позвъняване от страна на бъдещ работодател вие отговаряте: „ Аз изпратих стотици мотивационни писма…”, което говори за липса на ясни цели и за „всеяден” екземпляр, който не си знае цената.
Съвет: Уважавайте труда на другите хора. Преди да изпратите своята автобиография, уверете се, че вие сте правилният кандидат, с конкретните умения. Съхранявайте информацията за фирмите и работните места, за които сте кандидатствали.

8. Пренебрегване на интернет етикета
Файлът с вашата автобиография съдържа следното обобщение: „Моята автобиография”, „Аз”, „Иван, резюме” или някакво прозвище. Или просто посочвате линк към своето виртуално резюме, поместено в сайт за работа.
Съвет: Назовете файла с вашето име, фамилия и длъжност, например: „Иван Петров, счетоводител”. Помислете как работодателят ще съхрани вашия файл, за да може на по-късен етап да го намери. Помогнете му да ви намери!

9. Нежелание да отидете на събеседване
Да, и това се случва…При разговор с кандидат, който от три месеца „търси работа”, научавате, че за всичкото това време, той е ходил на 4-5 събеседвания. И всичко това за 3 месеца? За да си намерите добра работа за кратко време, трябва да присъствате на 2-3 интервюта дневно! Ако получите десет покани за събеседване, трябва да изпратитеоще нови 100 автобиографии.
Съвет: Ходете на интервюта, все едно ходите на работа.

10. Закъснение за интервю
Много често за една позиция работодателят кани няколко кандидата, като приемният интервал е от 30 до 45 минути. Ако вие не покажете педантичност, рискувате да провалите приемният график на работодателя. Изграденото впечатление за вас може да ви струва скъпо. Закъснение с повече от 20 минути е равносилно на 80% отказ от вас.
Съвет: Най-добре елате за интервюто по-рано.

Успех при намирането на работа!

Подобни статии:

  1. Съвети за писане на автобиография Когато става дума за автобиографията, това е много важно нещо за всички търсещи работа. Няма да е погрешно да се...

Автор: bary40

Този потребител е публикувал 8 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар