Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1850 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Какви са физическите проявления на паник атаките и може ли да ги овладеете

23 юни 2023 | Автор: Seoslav | Публикувана в Блог

Мнозина се оплакват от паническо разстройство, а кризите, в които изпадат, са съпроводени от физически проявления

Ако паник атаките преминаваха единствено с внезапния и силен страх, който се отключва за броени секунди, може би мнозина щяха да ги възприемат като по-безобидни кризи. Понеже те обаче са съпроводени с редица физически проявления, състоянието е крайно неприятно за всички засегнати. Независимо дали са налице обективни причини за страха, а такива рядко се установяват, тялото реагира с характерни симптоми.

Усещанията се подхранват от реалните физиологични признаци, което прави проблема трудно преодолим, колкото и лекарите да се опитват да внесат успокоение с липсата на медицинска диагноза.

Как се изразява телесният дискомфорт при паник атаки

Главоболие

Висок процент от хората с паник атаки споделят, че главоболието е част от пристъпите. То често е преди самите тях или се появява впоследствие. Характерно е чувството за стягане в областта на главата.

Тежест в гръдния кош

При отделянето на някои важни хормони от надбъбречните жлези по време на паник атаките се стига до тежест в гърдите, което подхранва притесненията и задухът става още по-шокиращ за страдащия.

Сърцебиене

Адреналинът нахлува в кръвта, в резултат на което може да причини и сърцебиене. Самото сърцебиене допълнително създава тревога и обикновено е причина да се потърси намесата на бърза помощ.

Изтръпване на крайниците

Може да не се владеят добре крайниците или да са изтръпнали, което стандартно означава и недостатъчно топлина в тях. Тревожните хора рядко са с топли ръце и крака, точно обратното, но за сметка на това може да се стигне до обилно изпотяване заради страха.

Ако нямате около себе си специалист, почти сигурно е, че ще отнесете положението към сериозен здравословен проблем, като инфаркт или инсулт. С течение на времето и осъзнаването на кризите, вероятно вече ще припознавате „врага“, което може да ви помогне да запазите известно спокойствие.

Тревожните симптоми могат да бъдат овладени при работата с психолог и психотерапевт.

Не подценявайте и препоръките да положите усилия за самопомощ при паник атака, за да излезете от рамката, че сте безсилен да се справяте в тези ситуации.

Контролирайте дишането си, защото то може да ви освободи до голяма степен от негативните усещания, да позволи на мисълта ви да тече по-трезво, да активира нормалните процеси в организма.

Дълбокото коремно дишане е в състояние да ви успокои и дори да спре нахлуването на паник атаката.

Опитайте следното: Поемете въздух, издувайки корема си, направете го бавно и внимателно. Издишайте още по-бавно и отпуснете гръдния кош и цялото тяло. Фокусирайте мисълта си единствено и само върху дишането.

 

Подобни статии:

  1. Какви са видовете часовници и какви функции притежават? Решили сте се да си купите нов часовник, но не знаете какъв точно. Разнообразието е огромно, марките производители също, а...
  2. 8 март – празник, който не може да мине без участието на цветята Макар че жените приемат с радост подарените им цветя и без повод, когато става въпрос за празници като 8 март,...

Автор: Seoslav

Този потребител е публикувал 32 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар