Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1847 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Франчайз

18 януари 2012 | Автор: Андон Иванов | Публикувана в Бизнес

Родината на Франчайз е средновековна Франция. Доста напред в търговията са били там и са изпреварили във времето всички останали. Какво означава това понятие? В превод това е прехвърляне на трети лица, които извършват производство от държавен интерес или търговия с определени продукти, на привилегии срещу заплащане. Във Великобритания то отразява привилегията за събиране на данъци доверени лица на британската корона. В САЩ преди век под това име се давали права при разработване на континента. Именно  така са концесионирани и железопътните линии до известна степен. В средата на 19 век понятието отразява търговско използване правата на трето лице, което е близо с днешното тълкуване на франчайз.
Първите модернизирани системи на франчайз се появили в началото на  индустриализацията. През 1860 година компанията за шевни машини „Сингер“ позволила на пътуващи търговци да продават шевните им машини за своя сметка и от свое име. Последвали я Дженеръл Мотърс, Кока Кола и Снап он Тулс.
Нова форма на франчайз се развива след Втората световна война и се наложило системата да се приспособи към новите изисквания на масовия пазар. Система “Макдоналдс” осъществява днешната форма на франчайз на 2 март 1955 година. Рей Крок бил джазов музикант и работел като представител на уреди за разбъркване на мляко. Той поставя основополагащ камък на верига ресторанти за хамбургери  и тя става една от най-успешните франчайз-системи в световен мащаб, при това успоредно с всеобщия успешен пробив на франчайзинга.
Днешния франчайзинг се развива около знанията за управление в посока разширяване ориентацията в предлагането.Така днес един нов основател на предприятие по системата франчайз, може да очаква търговска концепция до ключ от “А до Я” и успешна реализация на пазара. Тази система значително е допринесла за икономическия подем на САЩ и Европа във все по-нарастваща конкуренция на форми и предприятия. В целия свят днес има над 10 200 франчайзодатели и 800 000 франчайзополучатели. Сред европейските страни Германия се числи към с най-голяма гъстота на предприятия – франчайз. Следват я Великобритания и Франция, а в бъдеще се прогнозира растеж на немската франчайз икономика, защото този бранш значително допринася за създаване и запазване на работните места. Средно на всеки половин час се създава работно място чрез франчайз,  показват статистическите изчисления.

Франчайз в Милано - Salone Franchising

Няма подобни статии.

Автор: Андон Иванов

Здравейте, казвам се Андон Иванов и като почти всеки блогър и аз се занимавам основно с Блогване, Програмиране и SEO. Естествено, като всеки нормален човек обичам да гледам Филми, слушам Музика и от време на време да играя игри.

Този потребител е публикувал 110 статии.

Вашият коментар