Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1847 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Функционалният CV формат

15 август 2012 | Автор: tedolina | Публикувана в Бизнес

Функционалният CV формат, за разлика от добре познатия хронологичен, при който изброявате професионалните си ангажименти, образование и квалификации в исторически ред, се фокусира върху умения и проекти. Повечето консултанти ще ви посъветват да включите всички компании, в които сте работили, за да не си помислят бъдещите ви работодатели, че криете нещо или имате кратки професионални епизоди, на което не се гледа с добро око, или пък че сте си почивали известен период от време. Освен, че е по-пригледен, хронологичният формат е и по-лесен на CV е по-лесен за направа.

Защо тогава изобщо се спираме на функционалния формат?

Фукционалният формат работи добре, когато имате нестандартна професионална история. Да вземем за пример Николай, който е консултант в областта на информационните технологии и е Java специалист. Николай е работил за 28 компании в продължение на 15 години и неговото CV e дълго 7 страници в хронологичен формат. Всяко назначение е описано детайлно и по-голяма част от информацията се повтаря, тъй като Николай е извършвал сходни дейности за повечето си работодатели. С този подход, CV-то на Николай е дълго, монотонно, изглежда претрупано и той се съмнява, че някой специалист по подбор ще има ресурса и нервите да го изчете от началото до края.

След преработка на CV-то във функционален формат, то стана 2 страници, много по-стегнато, фокусирано и с по-големи шансове да бъде прочетено и разбрано. Включих секция за квалификациите на Николай, в която описах неговия профил, секция, която обобщава техническите му познания, отделих и достатъчно внимание на професионалните му постижения. Не пропуснах и професионалната му история, като само изброих работодателите и месеците/годините, през които е работил за тях. Завърших представянето му с образованието и сертификатите.

След тази промяна, CV-то на Николай стана много по-логично, целенасочено и балансирано, с добър дизайн и последователен модел на представяне на информацията. По-лесно за четене и разбиране. Николай получи 5 покани за интервю с новия формат, сравнено с 0 покани за интервю с дългия, неразбираем хронологичен формат.

Ако сте в процес на търсене на работа и имате нужда от консултантска помощ за търсещи работа – за подготовката на CV, мотивационно писмо, интервю при потенциален работодател, или избор на професионална сфера и подходящи позиции, с удоволствие ще ви съдействам.

Подобни статии:

  1. Защо стандартното CV вече не е достатъчно? Току що сте изпратили CV-то си и осъзнавате, че това че изглеждате представително, чаровна сте или планирате да носите скъп...
  2. Защо е важно мотивационното писмо? Преди няколко дни, един бивш бъдещ клиент ми каза, че мотивационното писмо не е важно, тъй като никой от хората...

Автор: tedolina

Този потребител е публикувал 9 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар