Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Албена и Балчик – морски рай

8 август 2012 | Автор: Андон Иванов | Публикувана в Почивки

За разлика от останалите морски курорти, като цял комплекс е приватизирана Албена. Ето защо не само ресторантите и хотелите са модернизирани, а и инфраструктурата като цяло. Друго предимство е широкият избор от спортни активности в Албена, на туристите които се предлагат. Забележителност в областта е Батата – природният резерват –прекрасна от лъка гора, с долина при устието на река Батова, в тръстики обрасла. Тук растат топола, клен, елша, бряст, бреза, от гъста увивна растителност обградени, за джунгла създаваща представата.

Устието на река Батова на 3 км южно от Албена се намира. Благодарение на плодородната почва, през която реката тече, се е образувала тук приказна, с увивни растения обрасла, и т.нар. лиманова гора. Заради наносите от пясък, от морето образувани, които непрекъснато на реката потока спират, сладката вода нови пътища постоянно си търси, по които до морето да достигне. Така широк ареал е възникнал от много мъртви плодородни речни ръкави, в които рядко срещани растителни видове виреят и екзотични представители на птичия свят намират своя подслон тук.

При румънското владеене Балчик след 1912 год. Сребърен бряг е наречен и до център на румънската аристокрация се издига. Романтичната на Балчик атмосфера е запазена добре – стари къщи, тесни калдъръмени улички, живописни градини и на кралица Мария дворецът с ботаническата градина, преди всичко.

Северно от Балчик, на 6 км от българо-румънската граница е земеделското село Дуранкулак. Защитената около езерото природна местност, е особено атрактивна и носи същото име. Живописното езеро Дуранкулак и богато на риба, малко извън селото се намира и за дивия шаран е среда на обитаване. Езерото от подземни извори се захранва и една тънка само плажна ивица от морето го отделя. Леко проникващата морска вода слаб солен вкус му придава.

Камен бряг е на около 40 км от морски курорт – Балчик и е тихо романтично село, едва сто жители наброяващо. Отвесни скали, многобройни пещери, скални образувания и заливи, за катерене възможности предлагат. Мястото от туристическата шумотевица е спасено напълно. Село Крапец с тясна плажна ивица разполага, под ронливите скали разположена. Плажът постепенно се разширява няколко километра по-нататък, дюни се виждат, които далеч навътре в сушата се простират. Заслужава си навътре сладководно езеро Езерецко да се разгледа, намиращо се в селото, същото име носещо.

 

Подобни статии:

  1. Село Крушуна и природните му забележителности Там където старопланинските склонове стават все по-ниски възвишения, отбелязващи началото на Дунавската равнина, се намира село Крушуна. Не много далеч...

Автор: Андон Иванов

Здравейте, казвам се Андон Иванов и като почти всеки блогър и аз се занимавам основно с Блогване, Програмиране и SEO. Естествено, като всеки нормален човек обичам да гледам Филми, слушам Музика и от време на време да играя игри.

Този потребител е публикувал 110 статии.

Вашият коментар