Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Има ли надежден начин за измерване на интелигентността?

23 август 2011 | Автор: nick2010 | Публикувана в Друго
Мерилин вос Савант

Мерилин вос Савант

По-скоро не. Но нека започнем с малко предистория. Хората от край време се опитват да намерят начин за измерят човешкия интелект. Разнообразни идеи и теории са им идвали на ум, но уви повечето неуспешни.

Например, най-лесната за хрумване идея, без съмнение е, че размера на мозъка определя интелигентността. Все пак размера винаги има значение, нали? Всъщност не. То по тази логика някои хора щяха да се разхождат с неколкократно по-големи глави от други. Според друга теория скоростта на комуникация, която се осъществява по нервите и следователно в самия мозък, би трябвало да е виновна за силата на човешкия интелект. Хмм.. Доста по-добра идея, но и тук без успех. И бързината не е параметъра, който трябва да измерваме. Експериментите и дисекциите отхвърлят доста теории.

Оказва се, че великолепното производение на изкуството, наречено човешки мозък, е доста сложно и непредсказуемо нещо. Неговата изключителна сложност и безкрайни възможности никога не трябва да бъдат подценявани. Измерването на интелигентността съвсем не е толкова лесно, колкото са очаквали учените.

Алфред Бине

Алфред Бине

Но идва 1904-та година и един конкретен френски психолог е на много прав път. През тази година той започва да разработва първия в света тест за интелигентност. И малко по-късно се разбира, че реално е открит най-надеждния до сега начин за измерване на човешкия интелект. Еврика! Но да не пропуснем да споменем и името на този джентълмен. Става дума за Алфред Бине, който се усмихва на снимката отдясно.

Но имат ли недостатъци тестовете за интелигентност?

О, да! И то много. Дори се водят многобройни спорове в научните среди, свързани с това дали изобщо трябва да се ползват тестове за интелигентност. Но как така? Нали това беше най-надеждния начин? Да, така е, но представете си тогава какви резултати са давали останалите методи.

Нещата стоят така, че този шедьовър на Природата, човешкия мозък, е с толкова огромна сложност, че наистина не е логично да можем да разберем и измерим неговата интелигентност само с едно две тестчета. Съществуват множество различни аспекти на интелигентността и никой тест не обхваща всички тях. Освен това за да бъде с идеална точност даден тест за интелигентност, дори само по един критерии, то той трябва предварително да се реши от всички хора на планетата Земя. А даже и тогава няма да може да бъде изчислена интелигентността на някои хора с много ниско или много високо развит интелект, тъй като е нужна толкова голяма база за сравнение, че не е достатъчно цялото население. А дори няма да изреждам останалите многобройни недостатъци причинени от емоционалността и чертите на характера, които оказват голямо влияние по време на решаване на теста. Капка колебание, лека несигурност, умора, невнимание и какво ли още не, могат да доведат до раличен резултат.

Но …

Все пак, в заключение искам да ви напомня, че това е най-точия начин. Ако искате да си измерите интелигентността, със сигурност ще трябва да е с тест за интелигентност. Въпреки всичките си недостатъци и противници, няма до сега открит по-добър начин и може да се каже, че се получава задоволителна точност, особено ако теста е приложен на по-голям брой произволни хора.

И не, не съм забравил за дамата с червено, с красива и потайна усмивка, която ви посрещна и насочи към първите думи на тази статия. Не е случайна снимка на приятно изглеждаша жена със странно име. Мерилин вос Савант е жената (а и човека) с най-висок коефициент на интелигентност (IQ) в света – цели 228 точки! Пред нея, дори великия Айнщайн изглежда като нормален човечец, със своя скромен IQ от 160 (скромен, скромен, но по-висок от 99.996% от населението на Земята).

Няма подобни статии.

Автор: nick2010

Този потребител е публикувал 3 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар