Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Информационната сигурност – петото измерение

5 юни 2013 | Автор: petkodimoff | Публикувана в Ревюта

Всички знаят, че информацията е власт. Днес вече войните се водят не само на бойното поле, но и в Интернет бизнеса. Още от операцията в Пустинна буря се разбра, че информацията е петото измерение на войната.
Днес в развитите държави, компютърните престъпления и кражбата на самоличност са сред най – разпространените интернет престъпления и именно затова са обект на държавни структури за кибер престъпления и кибер война. Подобно е положението в бизнеса – като на война.
Терористите също използват онлайн пространството, за да планират терористични атаки и разпространяват зловещата си информация с цел пропаганда или да набират сподвижници.
На практика всички потиснически партии използват предимствата на информационните технологиите за нарушаване на правата на гражданите си, като ограничават личното пространство и свободата на словото им с политическите си възгледи или промиване на мозъци. Всички се опитват да възпрепятстват достъпа до противниковата информация.
Освен това вече съществуват и много нови канали за протичане на информация, които могат да бъдат нарушени или да бъдат обект на информационна атака.
Противниковите държави се стремят да разрушават инфраструктура или крадат тайни и по този начин да създават страх от “кибервойна”. Това е реалност, ние живеем в информационна война – погледнете фактите и ще се обедите сами:
- 98 % от случаите за навлизане в нечия информационната база се осъществява от външни източници. В 4 % от случаите са замесени вътрешни лица , а само 1% идват от бизнес партньори.
- 79 % от пробивите на информационната сигурност са заради пропуск в системата, а не защото искат нещо от сайта например, като 85 процента от пробивите се откриват чак след 2 седмици.
- Във Великобритания всеки месец се получават приблизително 20 000 злонамерени имейла до правителствените мрежи, като поне 1000 са умишлено изпратени.
- Държавните органи на САЩ губят над 1 милиард долара годишно от пробиви в информационна сигурност.
Отделянето на пари за информационна сигурност само по себе си не носи печалба, но инвестицията в информационна сигурност спестява пари – http://blog.uanet.eu/bg/.

Подобни статии:

  1. Надеждни входни врати за повече сигурност Рано или късно старите входни врати се предават пред натиска на времето. Когато настъпи момента да се избира входна дограма,...
  2. СОД в обществените сгради Сигнално-охранителна дейност или за кратко СОД, без съмнение е от изключително значение за работата на важни учреждения като банки, административни...

Автор: petkodimoff

Този потребител е публикувал 5 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар