Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Какво знаете за тютюна?

8 март 2012 | Автор: ellusion | Публикувана в Друго

Тютюнът е част от американската култура. Има около 60 вида тютюн и повече от 1000 видове “Тютюневи” растения. Въпреки това се отглеждат два основни вида тютюн:
- Nicotiana tabacum (използван в производство на тютюневи цигари, пури и пурети);
- Никотиана рустика (предназначени за използване за наргиле).

Има няколко основни видове тютюневи изделия които се използват в производството на различни тютюневи смеси.
Най-разпространен е “Виржиния”, който държи 2/3 от световното производство на тютюн. Той е лек тютюн, използван почти изцяло в цигарите и смесите за лула.
Бърлей също е по-лек вид тютюн, но за разлика от Вирджиния е въздушно сушен. Бърлей и Вирджиния, за първи път са култивирани в САЩ и сега се разпространи по целия свят. “Бърлей” се оценява от любителите на наргиле и в смесите на тютюн за лула, защото перфектно поглъща различни аромати и не е с горчив вкус.

Тютюнът за лула, може да бъде разделен също на две основни категории.
Първият включва английски и шотландски Кавендиш, който узрява при натискане на тютюневите листа , съдържа естествена захар.
Втората категория са американските видове тютюневи изделия които съдържат различни ароматизирани добавки.
Кентъки.
Този вид сушен тютюн може да се намери в САЩ, Малави, Танзания, Италия, Полша и Индонезия. Той има тъмно-кафяв, в близост до черен цвят и силен плътен вкус. Тютюн Кентъки се различава от “Бърлей” с високо съдържание на никотин, което го прави доста силен.
“Бърлей” е сравнително нов тютюн с гладък, леко шоколадов вкус, и затова често се използва в ароматични смеси. “Бърлей” се отглежда в Тенеси, Кентъки и Охайо. Това е тютюн с ниско съдържание на захар и висока концентрация на никотин, който гори бавно.
Холандски Кавендиш е смесица от различни тютюневи листа, като Бърлей, Вирджиния и Мериленд. Кавендиш е по-скоро процеса на консервиране и метода на рязане на този вид тютюн. Обработването и рязането се използват, за да изведат естествен сладък вкус в него.
Черния Кавендиш е подобен на тютюн “Бърлей” от Тенеси и Кентъки, но е по силен. Този тютюн често съдържа различни ароматизанти и билки.
Вирджиния.
Вирджиния заема първо място сред всички тютюни, които са произведени в света, като 70% от цялата продукция. Името “Виржиния” произхожда от името на бивша британски колония “Виржиния”, която е създадена от сър Уолтър Роли и е наречен в чест на кралицата на Англия – Елизабет I. В днешно време, този вид тютюн се отглежда не само в Вирджиния, но също и в други части на САЩ, Азия, Африка, Северна Америка и Европа. Вирджинският тютюн може да се отличава с висок процент на захар , и много често се използва като основа на различни смеси, въпреки че той може перфектно да се пуши в неговата чиста форма. Вирджинският тютюн има специално сладникав аромат, който оставя приятен вкус в устата ви.
Тютюн Латакия е първоначално произведен в Сирия и кръстен на пристанищния град Латакия. Сега Латакия се отглежда предимно в Турция и Северен Кипър. Този вид има Опушено-пиперлив вкус и го прави доста скъп. Вкусът му не е толкова силен, но поради силата на аромата, е по остър тютюн.
Турските тютюни.
Въпреки името си, тези тютюни основно се отглеждат в Гърция. Имат много приятен вкус, и се използват рядко в лули , по скоро само в екзотичните смеси за наргиле.
Ориенталски тютюн се отглежда в Сирия, Гърция, България, Югославия, Албания, Румъния, в южната част на Русия, частично в Италия, Ливан, Иран, Ирак и Израел и е 16% от общото производство на тютюн. Ориенталският тютюн дава лек дим с много характерен аромат. Никотинът е с ниско, средно около 1,0% съдържание. Ориенталското листо се характеризира с малкия си размер, листа с дължина 8-25см и средна височината на растенията 1-1.5м. Листата се берят ръчно, грундират се, и се сушат на слънце.

Няма подобни статии.

Автор: ellusion

Този потребител е публикувал 5 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар