Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Как да подобрите издръжливостта на батерията на лаптопа

11 август 2011 | Автор: 4140 | Публикувана в Компютри

При продължителен път с влак или докато чакате в гарата; искате да прегледате новините; докато си пиете сутрешното кафе или сте извън офиса – батерията на лаптопа ви може да се изтощи в най-неподходящия момент. За наш късмет, с някои лесни саможертви, бихте могли да удължите издръжливостта на батерията си с 1-2 часа.

1. Минете в Power Saver mode. С това, след определен срок в който не сте ползвали лаптопа екранът ви ще се затъмни и ще превключи в режим на изчакване лаптопа ви щом мине още известно време, в коетп не го използвате. Цъкнете картинката на батерията, долу в дясно на екрана ви, след което кликнете More Power Options. Посочете отметката до Power Saver. В случай, че не искате да използвате оригиналните настройки, кликнете върху Change plan settings и посочете различни периоди за затъмняването на дисплея и минаването към режим на изчакване.

2. Ограничете осветлението на екрана. Това е от най-голямо значение при лаптопи, без светодиодна подсветка. Работата при висока яркост по всяка вероятност не ви е необходима през повечето време, когато използвате своя лаптоп без зарядно. Въпреки че мониторът ще ви се стори прекалено тъмен първоначално, ако изчакате две-три минути ще се адаптирате и всичко ще е OK. За да коригирате подсветката на екрана натиснете fn бутона и съответстващия клавиш за понижаване на яркостта.

3. Спрете WiFi и блутута, ако не са ви необходими. Ако са включени WiFi и Bluetooth биха могли да изтощят значителна част от капацитета на батерията ви. Ако едната или за предпочитане двете безжични услуги не ви трябват, бихте могли да ги спрете със нужната комбинация от бутони на вашия лаптоп.

4. ограничете честотата на процесора си. Някои модели ноутбуци имат софтуер, който позволява контрола над честотата на процесора, с цел да увеличат издръжливостта на батерията. Това може чувствително да увеличи издръжливостта на батерията, но би ограничили производителността на ноутбука. Затова ползвайте това решение, само ако изпълнявате леки задачи – умерено сърфиране или обработка на уърдовски файлове.

5. Избягвайте натоварващите програми. Игрите, даунлоуда, гледането на филми са процеси, натоварващи процесора допълнително, което изхабява батерията дори по-бързо.

Ако нямате програма за следене употребата на процесора, можете да видите настоящото му представяне като кликнете с десния бутон на мишката върху старт лентата и изберете Start Task Manager. Отдолу на таск мениджъра са посочени моментното състояние на процесора в проценти и броя на активните процеси. В случай, че натоварването е голямо, проверете изредените процеси и спрете тези, които не са ви необходими. Не прекратявайте никои процеси, ако не сте убедени, че не е нужен на системата, за да работи.

 

 

 

Подобни статии:

  1. Батерии за лаптоп – правилната поддръжка удължава живота им Какво трябва да знае всеки, които притежава или възнамерява да си закупи лаптоп, и по специално батерия за лаптоп. Ето...
  2. Важните компютърни параметри Когато си избирате нови десктоп компютри или лаптопи е лесно да се заблудите от мощността на процесора и RAM паметта....

Автор: 4140

Този потребител е публикувал 8 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар