Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1845 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Как да се грижите за вашето пиано

3 януари 2012 | Автор: virtuosobg | Публикувана в Изкуство & Забавление

Макар, че външно прилича на мебел, пианото е музикален инструмент и за разлика от останалите мебели в дома ви се нуждае от специфични грижи за почистване и поддръжка. Ето някои съвети как да поддържате в добро състояние вашето пиано:

Почистване на клавишите – Никога не използвайте спирт, белина или други почистващи продукти, за да почистите клавишите на пианото. Повечето от тези продукти съдържат съставки, които ще изсушат естествените натурални масла, които се съдържат в слоновата кост на клавишите на вашето пиано. Използвайте почистващ разтвор, специално изработен за пиана, можете да потърсите във вашия музикален магазин или сервиз за конкретни марки шпрей за полиране на пиана . Внимателно избършете клавишите с влажна кърпа и малко почистващ разтвор. Трябва само да избършете повърхността на клавишите без да допускате влагата да проникне отстрани. Веднага след това подсушете добре! Понякога боята, използвана за черните клавиши може да оцвети кърпата, затова ползвайте отделни кърпи за белите и черните клавиши. Днес, слоновата кост вече не е широко използвана, както в миналото. Вместо това, производителите използват специален вид пластмаса за клавишите. Можете да използвате влажна кърпа и нежен сапун за почистване на пластмасови клавиши.

Почистване на корпуса – Корпусът е тялото на пианото. Той може да бъде направен от различни видове дървен материал. За корпуса трябва да се полагат грижи , както за другите дървени мебели. Обикновено, прахът и мърсотията се премахват с мека кърпа. Има продукти, специално направени за почистване на пиана. Посъветвайте се със специалист за препоръки.

Почистване на пулта – пулта е може би най-трудната за почистване част на пианото. Прах и дребни предмети като кламери, карфици и други незнайно как успяват да се намърдат вътре. Без да докосвате струните или каквото и да било в пулта, можете да насочите прахосмукачка, за да отстраните всички тези нежелани предмети. Ако не успеете с прахосмукачката не се опитвайте да „ръчкате” с остри предмети с цел да изтикате някой боклук, защото можете да нараните корпуса или струните. Ако не можете да се справите сами, по-добре извикайте професионален техник

Условия за съхранение – Качественото изпълнение на пиано зависи от влажността и температурата, на които е изложен музикалният инструмент. Особено важна е влажността.. Високата влажност може да разстрои инструмента и той да започне да звучи мудно, освен това ключовете за настройка на струните може да ръждясат. Ниската влажност на въздуха се отразява на звука на клавишите, защото, може да се разхлабят и пулта да се спука. Идеален диапазон за влажност на въздуха в помещението е 35-55%. За постигане на по-добри условия и оптимална влажност на въздуха се препоръчва пианото да не се поставя в близост до източници на влага, например в кухнята или в близост до плувен басейн. Използването на овлажнител или влагоуловител също могат да помогнат за постигане на оптимални условия. По отношение на температурата – идеални условия за съхранение на вашето пиано има при 20° С. Избягвайте да поставяте пианото на места където има постоянни промени в температурата, като в близост до камини или прозорци.

Акордиране на пианото - Препоръчително е да акордирате своето пиано два пъти годишно. За целта е най-добре да се потърси помощта на регистриран майстор – акордьор, по този начин, ще бъдете сигурни, че той знае какво прави.

Няма подобни статии.

Автор: virtuosobg

Музикална къща „Виртуозо” предлага нови и втора употреба музикални инструменти и аксесоари за тях. Фирмата предлага качествени услуги за музикални инструменти, както и богата гама нотна литература.

Този потребител е публикувал 1 статии.

Вашият коментар