Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1840 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Как закупих ново МПС на лизинг

19 октомври 2013 | Автор: radi_georg | Публикувана в Друго

Реших да си купя МПС. Отдавна бях продал старият ми автомобил и сега ми трябваше нова кола.На пазара имаше голям избор от автомобили.Дилемата беше, да взема автомобил втора употреба, или да купя чисто нов.

Посъветвах се с разни приятели.Веки си имаше мнение по въпроса, но общо взето ми препоръчаха да купя кола на лизинг.

Един ми се изжалва, че след като си купил джип втора ръка, не излизал от автомобилните сервизи, все имало някакви проблеми.

Хубаво, лизинг, но знаех, че има много компании за лизинг, такива имаше към всяка банка.

След известно проучване, реших да ползвам услугите на една банкова лизингова компания.Тя се бе специализирала да продава чрез паричен лизинг нови коли.

По принцип, знаех, че при отдаване на една вещ на лизинг, ползвателя става собственик, което ми беше и цел.Затова трябваше да проверя какви са условията и лихвите по споразумението за лизинг на тая фирма.

Поканиха ме на нарочна среща с кредитен експерт, специалист по тия сделки.Експертът ми обясни, че тяхната компания работи с паричен лизинг. При този вид лизинг, поясни той, след изтичане на периода на договора за лизинг, като ползвател имам възможност да стана собственик на автомобила.Служителят ми обясни, че първо, при сключване на договора за лизинг, трябва да внеса определена встъпителна вноска, която е част от цената на избрания от мен автомобил.

В договора за лизинг щеше да има и специален погасителен план, в който ще са посочени падежите на равните месечни лизингови вноски, които трябваше да изплащам.

Разбира се, имах правото, да върна автомобила на компанията, но в този случай, нямах право да си възстановя платеното до момента.А с изплащането на остатъчната стойност, ставах собственик на вещта, в случая, автомобила.

Спрях се на един японски модел, който имаше средна цена, но тя бе непосилна за мен, в случай, че трябваше да я заплатя веднага.Експерта наблегна, че именно в това се състои предимството на финансовия лизинг като инструмент.От една страна, нямаше да бъда натоварен финансово, а от друга, щях да ползвам автомобила като свой.

Предупредиха ме, че при сключване на договора, лизинговата компания има нужда от обезпечаване на задължението ми.Не ми стана много ясно, и получих следното обяснение.Този, който предоставяше лизинг, трябваше да има гаранции, че ще изплащам добросъвестно лизинговите вноски, които бяха стойността на автомобила.Компанията, в качеството си на лизингодател по договора, щеше да закупи автомобила от посочената от мен фирма-доставчик. Затова като обезпечение, трябваше да учредя особен залог върху закупения актив – автомобил в полза на компанията-лизингодател.

Този залог се учредяваше, в случай, че аз като недобросъвестен получател на лизинг преустановя заплащането на лизинговите вноски, и не върна автомобила.Освен това, носех отговорност в случай, че автомобила бъде сериозно повреден, като нямах право да го сублизинговам, тоест, да го отдавам за ползване на трето лице.

Реших да се доверя на тази компания, тя беше учредена като дъщерно дружество към известна и ползваща се с доверие търговска банка.Освен това разполагаше и с нужния лиценз от БНБ за да извършва законно такъв вид дейност. Харесаха ми условията на този вид лизинг и реших да сключа договор за финансов лизинг за закупуване на автомобила.

Разбрах, че има още един основен вид , така наречения оперативен лизинг. Но от компанията ме увериха, че по-добрата форма, в случай, че желая да стана собственик на автомобила е именно финансовия лизинг.При сключване на договора за лизинг, подписахме и договор за особен залог на автомобила, предмет на сделката.

След това, придружен от служител на компанията отидох в Централния регистър на особените залози, където съвместно учредихме и вписахме особения залог.

След тази важна процедура и оформяне на другите документи, както и след заплащане на първоначалната вноска, можеше да си получа новия автомобил.

Лизинг – http://finleasing.bg

Подобни статии:

  1. Предаването на автомобил за скрап или резервни части Всеки автомобил има момент, когато става безполезен дали от тежка катастрофа или натрупани много години и километри(морално остарял) и станал...
  2. Части за Шкода – взаимозаменяеми с VW Шкода са надеждни и достъпни автомобили. Техните части също са на разумни цени и не случайно марката печели симпатиите на...
  3. Ново двайсет – Lumia 920 WP8 Lumia 920 се продава в различни цветове, но на мен най – много ми харесват черният и светло синият вариант,...
  4. НОВО или ВТОРА УПОТРЕБА Като всяка жена и аз съм суетна J Искам да изглеждам перфектно и в крак с последните модни тенденции. Това,...
  5. Chevrolet Aveo 2011 – един изящен и компактен автомобил През 2011 година американската марка Chevrolet, собственост на General Motors пусна на пазара още един чудесен автомобил, ориентиран към все...
  6. Какво ново в света на модата? Новини от сайта за българска мода Fashion.bg: София Борисова с грандиозно юбилейно ревю Дизайнерката София Борисова отбеляза 20 години от...
  7. Най-добрите мускулести коли Всеки един от нас е чувал за автомобилни икони като Chevrolete Corvette, Ford Mustang и Pontiac Firebird.Може би на всички...
  8. Ръководство за автомобилни ключове и дистанционни Повечето от съвременните автомобилни ключове са съставени от 3 основни компонента: Механичен ключ за отключване на вратите Кодиран електронен чип...
  9. Рециклиране на автомобили Ако нямате излишни средства за ремонти, нито пък свободно място, където да държите непотребния ви автомобил, имате възможността да се...

Автор: radi_georg

Този потребител е публикувал 31 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар