Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1845 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Компресорният инхалатор (небулайзер)

4 декември 2013 | Автор: Ivan Ivanov | Публикувана в Здраве & Фитнес

Есента е в разгара си, а зимата вече „чука на вратата”. Респираторните заболявания започват да стават все по-често явление и да засягат не само възрастните, но преди всичко децата. Именно тогава се усложняват и хроничните заболявания. Един от ефективните методи не само за лечение, но и за профилактика на този вид заболявания е инхалационната терапия. Има различни видове уреди за извършването на тази терапия, но най-ефективния е компресорният инхалатор – небулайзер.

Небулайзерът е уред, който преобразува течността в аерозол с дребнодисперсни частици. Те проникват в бронхите и така се извършва инхалацията. Думата „небулайзер” произлиза от латинската „nebula” – мъгла, облак.

За да се превърне течността в аерозол се използва струя от някакъв газ, например въздух или кислород, който е сгъстен с помощта на компресор или ултразвук. Съществуват три основни видове инхалатори в зависимост от вида енергия, генерираща аерозола: парови, ултразвукови и компресорни. Последните два са обединени в термина „небулайзер”.

Какво е устройството на тези уреди и по какъв принцип действат небулайзерите? Комплектът на небулайзера се състоят от мундщук, маска (детска и за възрастни), тънки пластмасови тръбички, източник на „работен” газ – компресорен или ултразвуков уред, който подава  струя въздух за разпрашаване на лечебния разтвор, и разпрашител,  пропускащ дребнодисперсните частици разтвор, с вместимост за течното лекарствено вещество.

Най-разпространен в практиката е компресорният небулайзер. Наричат го «златен стандарт на небулайзерите». Една от основните характеристики, на които трябва да се обърне внимание при избора на небулайзер е средния размер на частиците аерозол (той трябва да бъде не по-малък от 5мкм, за да прониква безпрепятствено в целевата зона), а също на скоростта на потока на работния газ (трябва да бъде не по-малък от 4л/мин).

Какъв небулайзер да избера? Важно е да се обърне внимание на комплектацията на небулайзера: мундщук и маски (детска и за възрастни). Мундщука се използва при възрастни и деца над 5 годишна възраст, тъй като децата до 3 години, като правило,  не могат да извършват инхалация с помощта на мундщука. За тях е по-подходяща маската, която трябва да бъде съответния размер и плътно да приляга. Небулайзерите са ефективен помощник в лечението на респираторни и белодробни заболявания.

 

 

 

Подобни статии:

  1. Столови клетки и обща информация за тях Стволовите клетки могат да бъдат открити в голяма част, ако не и всички многоклетъчни организми. За тях е характерна възможността...
  2. Онкологичните заболявания са бич за човечеството Онкологичните заболявания представляват заболяване на определен орган от човешкия организъм, в резултат на което спира растежа и делението на клетките....

Автор: Ivan Ivanov

Този потребител е публикувал 2 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар