Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Невен – билката с множество лечебни свойства

26 ноември 2011 | Автор: zdravebg | Публикувана в Здраве & Фитнес

Лечебните свойства на невена са всеизвестни от дълги години. Неслучайно билкарите и бабите по селата приготвят специални мехлеми и разтвори от него, с които лекуват, както външни рани, така и някой вътрешни болести, дори нервни неразположения. В козметичната индустрия също често използват билката невен. Съществуват редица кремове, лосиони, тоници, които носят неговия типичен аромат, както и благоприятното му действие върху човека.

Невенът е растение високо около петдесет сантиметра и цъфти през цялото лято, както и през есента. То е тревисто, има слабо развита коренова система, а багрите му са от светло жълти до тъмно оранжеви.

За да се извлече обаче лечебната му сила, той трябва да бъде обработен по специфичен начин. Първата стъпка е брането. Избира се топъл слънчев ден, по пладне или след обяд, когато слънцето е жарко и напича. Берат се само цветовете на растението, в които е концентрирана лечебната сила на билката. Те се поставят върху вестник или хартия на място, което няма пряка слънчева светлина, но е проветриво и има достъп на чист въздух.

От изсушената билка може да се приготвя чай или отвара за външна употреба. За чаят, залейте 2 супени лъжици от сухия невен с половин литър вряща вода и консумирайте три или четири пъти дневно, половин час преди хранене. За външна употреба, кипнете четири супени лъжици невен в половин литър вода.

Невенът има мощно противовъзпалително, антимикробно и спазмолитично действие. Това се дължи на флавоноидите, които съдържа и които подпомагат тялото в борбата с редица проблеми – алергии, вируси, канцерогени. Горчивите вещества, които биват извличани от невена, стимулират жлезите в стомашно – чревния тракт, което води до подобряване храносмилателната система, възбуждане на апетита и укрепване на имунната система. Сапонините, на които е богат имат успокояващо действие и спомагат за понижаване на отоците и кръвното налягане. Органичните киселини в невена стимулират секрецията на слюнчените жлези и взимат участие в обмяната на веществата, а каротинът е мощен антиоксидант, които спира окисляването на някой клетки и спомага за обновяването на лигавиците и на кожата.

Редовният прием на невен успокоява нервната система, понижава артериалното налягане, подобрява работата на сърцето, заздравява стомашната лигавица, червата, може да спомогне за лечението на язва. Той успешно унищожава болестотворни микроорганизми, като стрептококи например, възстановява тъкани и затваря рани, лекува изгаряния. Може да се използва, както като превантивна мярка, така и за лечение на редица проблеми и заболявания. Билката невен е почти универсално средство, което помага за лечението на множество сериозни болести.

Няма подобни статии.

Автор: zdravebg

Този потребител е публикувал 4 статии. Почти се е зарибил и вероятно скоро ще напише и нещо за себе си.

Вашият коментар