Добре дошли в нашата Директория за статии - inArticle.
Ние имаме 1844 публикувани статии и 2778 регистрирани автора.

Озеленяване на склонове

27 май 2012 | Автор: w1ck3dgam3 | Публикувана в Друго

Много фирми за озеленяване успешно използват склоновете за въплъщение на своите идеи. Главната особеност на градината на склона е силата на притеглянето, според която всички растения се стремят към най-ниската точка. За начало ще поговорим за конструкцията на вашата градина – за многогодишните дървета и храсти, които растат от година на година и формират вашият склон.

На склоновете обикновенно растат дървета, които прекрасно задържат почвата, благодарение на своята коренова система. За такива дървета е характерно повърхностното вкореняване. Такъв пример са боровете, които са прекрасни вечнозелени растения с много мощни повърхностни корени.

Боровете нямат основен корен. На склонове например дъбът не може да расте, за разлика от елите и боровете или всяко друго вечнозелено растение. Така, подобно на боровете, е и кореновата система на кедъра. Вечнозелените растения и хвойните прекрасно подхождат на склоновете. Когато се прави озеленяване на дворове и градини има храсти, които не само украсяват пейзажа, но и прекрасно задържат почвата. Това са такива растения, като златния градински жасмин, люляка, ниската вишна и други. Всички тези растения са подходящи за такива места, които са с голям наклон. Ако такъв склон не може да се прекопае, то най-добре е да сложите сорбария – тя е подходящ храст, който лесно може да се прихване не само на склон. Той е подходящ за всякакъв тип почва и добре расте както на слънце, така и на сянка.

А сега да подготвим и многогодишните треви за нашето озеленяване. Те ся явяват добър помощник на дървета и храсти на склоновете. Засаждайки тревисти растения на склона, вие можете да укрепите почвата в промеждутъка между дърветата и храстите.

Най-подходящо за тази цел е растението пълзящо срещниче, което трябва да се съди на 25-30 см, то прекрасно се прихваща. Красивите дребни цветове се появяват в началото на лятото. Ако това растение бъде извадено, то и при него, както и при другите растения на склоновете, ще забележите повърхностна коренова система.

Също така подходящ е и обикновеният бръшлян, който расте в условията на частична или пълна сянка, и е достатъчно мразоустойчив. За това него можете да използвате и в сенчестата градина. Още един плюс на бръшляна е, че добре задържа почвата. За озеленяване на склонове пахизандрата не е много ярка и не може да се похвали с красиви цветове, но тя образува много красив килим от зеленина. Пахизандрата не е повече от 15-18 см и се съди на разстояние 20-25 см. Не забравяйте да наторите почвата с компост и садете пахизандрата през еднакви разстояния.

Също така подходящо за склона на градината е растението коронила – виещо се растение от семейство бобови с много мощни корени. Корените на това растение могат да се развиват на дълбочина до 120 см. През лятото се покрива с розови цветове. Така че ако имате част от вашият дом на склон, който трябва да се укрепи, то можете да вземете това растение. Запомнете едно просто правило – тези многогодишни растения трябва да се садят на близко разстояние в зависимост от ъгъла на склона. Колкото е по-къс той, толкова промеждутъка между растенията трябва да е по-малък.

Подобни статии:

  1. Озеленяване Всички кафета, барове и друг тип заведения предполагат тревни площи и до известна степен растителност. Тази растителност се осигурява от...
  2. Торове – богатият източник на незаменими хранителни вещества Има моменти от отглеждането на растения, независимо дали става въпрос за градината или земеделската продукция, когато човек трябва да се...
  3. Как да поливаме цветята в дома си Е-ЦВЕТЕ ООД предлага няколко ценни съвета за всички нас. Те са свързани с поливката на цветята в дома ни: За...
  4. Торове, вода, светлина, температура и въздух – всичко от което се нуждаят растенията за развитието си Както всяко живо същество, растенията също се нуждаят от определени фактори за да могат да растат. Растежът им зависи от...

Автор: w1ck3dgam3

Здравейте, казвам се Андрей Димитров. Занимавам се съм SEO като работя изцяло по лични проекти. Поддържам директория за статии radiowish.net както и още няколко подобни :)

Този потребител е публикувал 23 статии.

Вашият коментар